El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem (CatECP), Xavier Domènech, ha dit a Junts per Catalunya (JuntsxCat) que "ja n'hi ha prou de jocs simbòlics" pel seu candidat, Carles Puigdemont, i ha reclamat que el que necessita el país és una investidura "efectiva".

Domènech s'ha referit així a la proposta de resolució (PR) presentada per JuntsxCat que advoca per legitimar Puigdemont i restituir les institucions, amb una formulació que per a Domènech és "prou ambigua". Domènech ha considerat que el ple de la propera setmana ha de fugir d'aquests "jocs simbòlics" i ha de servir perquè tots els grups expliquin amb "transparència" les seves estratègies polítiques de futur fugint de la "foscor" de les negociacions en despatxos.

En roda de premsa al Parlament, Domènech ha valorat positivament que se celebri un ple la propera setmana i ha considerat que això és el resultat de la "via dels comuns" que van obrir fa una setmana demanant amb una proposta la celebració d'aquesta sessió. Ha defensat que la seva proposta era i és fer un ple "per resoldre problemes" i parlar dels reptes del país "i no només del que es parla als despatxos". El diputat ha explicat que la seva petició de tramitació del ple per la via d'urgència ha rebut el suport d'ERC i el PSC-Units. 

Domènech ha reivindicat que el ple ha d'aportar "claredat" sobre les estratègies polítiques de tothom davant la "foscor" que ha lamentat que s'ha instal·lat en la política catalana. Ha afegit que també ha de servir per plantar-se davant la "intervenció de l'autogovern" per part del govern del PP i el fet que s'estigui "posant en risc" aquest autogovern i l'autonomia. "Al ple s'haurà de procedir a una clarificació de les estratègies de cadascú i debatre no només de persones i partits sinó de país", ha declarat. 

En aquest sentit, ha criticat que el debat actual se centri en com es procedeix a investir un president d'una forma "més o menys simbòlica o real", ja que ha valorat que la situació que viu el país és "gravíssima". Per a Domènech, les negociacions entre JxCAT i ERC "parlen poc del país i massa de persones i partits". 

En concret, sobre la proposta de resolució de JxCat, ha afirmat que "no està a l'altura del moment" que es viu. Sobre la del PSC, que reclama que es doni per iniciat el compte enrere de dos mesos per investir president, Domènech ha dit que hi ha un informe dels lletrats que determina "que el rellotge no corria" i ha afegit que ells respecten l'opinió dels lletrats. 

Referint-se a les dues, Domènech ha refusat "fer declaracions simbòliques que fan avançar poc com a país" però també construir el debat com un problema "tècnic-jurídic-polític" sobre si corren o no els terminis. Per això, ha defensat la seva postura que el ple serveix per fer una afirmació de la sobirania de la cambra catalana, de recuperació de l'autogovern i de parlar dels problemes dels ciutadans".