Junts per Catalunya ha registrat aquest matí al Parlament i sense la signatura d'ERC la proposta de resolució que defensa les institucions catalanes suspeses per l'article 155 de la Constitució i denuncia la deriva autoritària de l'Estat espanyol. El darrer punt de la resolució recorda que el president Carles Puigdemont continua tenint la majoria parlamentària per poder ser ratificat en el càrrec i exigeix al govern de l'Estat que cessi les ingerències davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels catalanes expressada a les urnes el 21-D.

El text formava part de les negociacions entre JxCat i ERC per a la investidura. No obstant això, davant la interrupció de les converses i a la vista de la impossibilitat de pactar el contingut de la proposta amb els republicans, el grup de Puigdemont ha decidit registrar aquest matí la iniciativa en solitari.

La resolució, que se sotmetrà a l'aprovació de la cambra, denuncia la "destitució il·legal i il·legítima del president de la Generalitat i el seu govern" amb l’aplicació del 155 i proclama el compromís de restaurar la institució de la presidència. Recorda que Puigdemont va ser escollit pel Parlament el 10 de gener del 2016 per majoria absoluta i que va ser avalat per les eleccions del 21-D per ser candidat a la presidència en aquesta legislatura. “Continua disposant de la majoria parlamentària suficient per poder-li ratificar la confiança com a president”, rebla la resolució.

 

La proposta, amb una llarga exposició de motius en què es denuncia que les mesures que van portar a la suspensió de l’autogovern per part de l’Estat "atempten directament contra la sobirania i la inviolabilitat" del Parlament, reitera que la cambra catalana representa i és expressió del poble de Catalunya i la seva voluntat, a més d'insistir que els diputats gaudeixen de les prerrogatives d’inviolabilitat i immunitat parlamentàries.

El text expressa "el rebuig més absolut a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució", com també els seus efectes sobre les institucions, que han vulnerat els drets fonamentals dels catalans, i denuncia la deriva autoritària de l’Estat, la vulneració de la separació de poders, l’empresonament preventiu de quatre dirigents independentistes i l’impediment que diversos diputats de la cambra puguin exercir els seus drets i deures en plenitud.