Cal sortir al carrer per defensar els drets fonamentals. Així ho creu la consellera empresonada Dolors Bassa, que ha fet una crida aquest dimarts a fer una gran mobilització amb motiu de l'1 de maig, pel treball digne i també en contra la "reculada" de drets a l'estat espanyol.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies cessada pel 155 ha enviat una carta, que ha estat difosa per ERC, en què demana sortir al carrer pel Dia Internacional del Treballador. Bassa demana defensar els drets que estan "en perill a Catalunya i a l'estat espanyol", tan els que fan referència a l'àmbit social i laboral, com també els polítics.

La carta de la consellera pretén corregir l'absència institucional del Govern de la Generalitat per l'aplicació de l'article 155 i l'exili i l'empresonament dels principals dirigents independentistes. Bassa, que fa un any va acudir amb l'aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la manifestació del Primer de Maig a Barcelona. Avui ambdues polítiques es troben a la presó d'Alcalá-Meco.

Retallada de drets

En la carta, la consellera posa èmfasi a l'estat en què es troben els drets a Catalunya. "Els drets polítics estan en perill, però també ho estan els drets civils, els drets socials i també els drets laborals, en definitiva, els drets fonamentals", explica la que havia estat titular de Treball.

La consellera empresonada a la presó madrilenya Alcalá-Meco des del passat 23 d'abril mostra la seva preocupació contra el que considera un intent de "criminalització" dels drets de manifestació i vaga. En aquest sentit, Bassa lamenta la identificació d'alguns estaments de l'Estat entre terrorisme i mobilització. "La reculada de drets que estem sofrint és molt perillosa i hem de ser conscients que no hi ha ningú que pugui quedar-se al marge", assenyala la consellera que denuncia, sense matisos, que la democràcia i l'Estat de Dret estan "perill" a Catalunya.

Davant d'aquesta "reculada" de drets, Bassa fa una crida a la unitat d'acció per a revertir la situació. "Demostrem una vegada més que juntes ho podem tot, que juntes som molt més fortes, que juntes canviem les injustícies en drets", ha reivindicat la consellera empresonada, que abans d'accedir al govern havia estat secretària general d'UGT a Girona. "Per la dignitat, per la justícia i la lluita contínua dels drets", culmina la missiva de la consellera.

 

La carta, completa

 

"Companys i companyes,

Aquest és el primer 1 de Maig que no podré ser al carrer, amb tots vosaltres, defensant els drets dels treballadors i treballadores, defensant el treball digne. No podré ser físicament amb vosaltres, perquè, com sabeu, sóc a la presó, on vaig entrar per segona vegada el 23 de març, per haver complert conjuntament amb els altres membres del Govern el mandat del poble de Catalunya de celebrar un referèndum. La democràcia i l’estat de dret estan en perill a Catalunya i a l’Estat espanyol i cada dia en tenim mostres més clares i contundents. El meu cas, el dels membres del Govern de la Generalitat, només és un dels casos on es demostra la deriva que està agafant l’Estat espanyol. Però ni molt menys és l’única.

L’1 de Maig ha estat i és una jornada de lluita, de reivindicació, de protesta i de fer pinya entre els treballadors i treballadores. I una jornada d’èxits. Demostrem un cop més que juntes ho podem tot, que juntes som molt més fortes, que juntes canviem les injustícies en drets.
 

Els drets polítics estan en perill, però també ho estan els drets civils, els drets socials i també els drets laborals, en definitiva, els drets fonamentals. Ho veiem en molts àmbits diferents, ho veiem en diferents parts del territori de l’Estat espanyol. Manifestar-se pot ser delicte de terrorisme, posar-se un nas de pallasso pot ser delicte d’odi, defensar la democràcia pot comportar empresonaments de fins a 30 anys i la llibertat d’expressió només està garantida si defenses les tesis que agraden a determinats sectors de la societat. Però aquesta darrera setmana hem vist, fins i tot, com el dret a vaga també està amenaçat i criminalitzat, intentant generar precedents que limitin un dret fonamental sense el que no hauríem conquerit altres drets. El retrocés de drets que estem patint és molt i molt perillós i hem de ser conscients que no hi ha ningú que pugui quedar-ne al marge.

 

Per tot això, us vull demanar que persistiu, que ara més que mai seguiu manifestant-vos i defensant el treball digne, lluitant contra la precarietat, lluitant per la igualtat, defensant la classe treballadora i afavorint l’organització dels treballadors i continuant la feina feta en la defensa dels col·lectius més vulnerables, com jo sempre he intentat fer des de les institucions, el carrer o els sindicats. Des del departament d’Afers Socials, Treball i Famílies vam treballar sense descans per les persones més vulnerables, vam impulsar el pla d’acollida de les persones refugiades i vam crear un nou dret social a Catalunya amb la posada en funcionament de la Renda Garantida de Ciutadania. Ara hem de seguir treballant.

Aquest 1 de Maig representa més que cap altre any la voluntat de construir una societat millor, de defensar tot allò aconseguit durant molts anys i molt d’esforç i la necessitat de seguir treballant per ampliar drets. En aquest 1 de maig hi som totes i tots cridats, perquè són els drets de tota la ciutadania els que estan en perill, pensem el que pensem i siguem d’on siguem. Per la dignitat, per la justícia i la lluita contínua dels drets."

Dolors Bassa i Coll