El Consell de Ministres va anomenar formalment aquest dimarts a l'exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat. El Reial Decret de nomenament ja ha estat publicat al BOE i a les 10.30 està prevista la celebració de l'acte de jura o promesa davant del Rei al Palau de la Zarzuela, seguirà la presa de possessió al Tribunal Suprem i posteriorment Delgado es traslladarà a la seu central del Ministeri Públic al madrileny carrer Fortuny.

Delgado va culminar la setmana passada l'últim dels tràmits que exigeix la Constitució i l'Estatut Fiscal per accedir al càrrec, després de comparèixer a la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats on va rebre una forta contestació per part dels grups parlamentaris del PP, Cs i Vox, que la consideren no idònia per al càrrec.

L'avui fiscal de l'Audiència Nacional, on va ser adscrita fa tan sols unes setmanes, després de dimitir com a diputada del PSOE, va aprofitar el tràmit per defensar que, precisament, la seva condició d'exmembre de l'Executiu "no és una debilitat sinó una fortalesa", a l'exercici de les seves futures responsabilitats. També va insistir que l'actual sistema "preserva l'autonomia i la imparcialitat" del Ministeri Fiscal.

La seva elecció va despertar des del principi gran recel tant en l'oposició com en amplis sectors de l'àmbit judicial, tant pel fet inèdit que la candidata salti directament del Ministeri de Justícia a la Fiscalia General com per la difusió dels enregistraments d'una conversa que va tenir lloc el 2009 en un restaurant on va compartir estovalles amb el comissari jubilat José Manuel Villarejo, a presó per ordre de l'Audiència Nacional.

De fet, l'anàlisi dels requisits formals per al seu nomenament que va tenir lloc el passat 16 de gener al Congrés General del Poder Judicial (CGPJ) va distar molt de ser un mer tràmit, provocant la ruptura de l'òrgan de govern dels jutges amb un aval que va obtenir dotze vots a favor i set en contra.

Entre els arguments dels discrepants es trobava el fet que fins al moment de la seva designació fos, no només ministra de Justícia, sinó diputada pel PSOE, que la va integrar a les seves llistes per Madrid als comicis del mes de novembre passat. Això, segons el parer dels que van votar en contra d'atorgar-li la idoneïtat, posa en qüestió la seva imatge d'imparcialitat respecte a determinades causes jurídiques de transcendència mediàtica i política.

Tasques pendents

Entre les tasques que trobarà sobre la taula Delgado després d'accedir al càrrec serà el nomenament de mig centenar de càrrecs a la cúpula fiscal, entre ells el del tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, el càrrec del qual va vèncer el mes de desembre passat; a més de llocs a Anticorrupció i al Tribunal de Comptes.

Navajas ha estat exercint en funcions després del cessament de l'última fiscal general, María José Segarra, que va coincidir en el cessament del primer govern de Sánchez tal com dicta l'Estatut Fiscal.

Durant la seva compareixença al Congrés l'exministra de Justícia va contestar als grup parlamentaris que van qüestionar la seva imparcialitat que valorarà "cas a cas" si s'absté en les causes de les quals va poder tenir anteriorment coneixements. Per a portaveus del PP, i Vox, Delgado no hauria de prendre cap tipus de decisió en causes com la del procés, amb la que va estar contacte a causa de la seva anterior responsabilitat política.

Delgado va néixer a Madrid el 1962 i fins a la seva entrada a l'Executiu la passada legislatura exercia de fiscal coordinadora contra el gihadisme a l'Audiència Nacional. Va ingressar a l'esmentat òrgan el 1993 i des d'aleshores la seva tasca es va centrar en la lluita contra el narcotràfic, el crim organitzat i el terrorisme etarra i, posteriorment, gihadista, en el que es va especialitzar després dels atemptats de l'11 de març de 2004 a Madrid.

Compta amb experiència al Tribunal Penal Internacional, on va exercir com a fiscal a partir de 2011 i va preparar la documentació de l'ordre d'arrest contra el mort dictador libi Muamar Gaddafi per jutjar-lo per crims contra la Humanitat. Va criticar durament les retallades i pràctica desaparició de les causes d'aquest tipus a l'Audiència Nacional a compte de les reformes del PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero i del PP, si bé el govern de Sánchez ha promès revertir aquesta situació.

Projecte per a la fiscalia

Com a prioritats per al seu mandat, Delgado va anunciar en seu parlamentària que aposta per promoure la motivació dels fiscals; trencar el "desequilibri" en l'accés de dones a llocs de la carrera fiscal; dotar d'"instruments adequats" els llocs de treball; així com donar una projecció internacional, interessant la participació de la Fiscalia en institucions internacionals, amb interès especial en el Consell Europeu; la digitalització del Ministeri Públic. Va parlar igualment d'introduir variacions en el sistema d'accés a la carrera fiscal.

Sobre aquest punt va advocar per implantar un sistema "menys memorístic" i una borsa pública de beques i preparadors perquè tothom, independentment del nivell socioeconòmic i d'on resideixin puguin preparar-se les oposicions.

Delgado defensa el projecte anunciat pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, de reformar la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) de manera que la instrucció passi a mans dels fiscals, així com la derogació del seu article 324, que posa data límit a aquestes investigacions.