La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha considerat avui que ERC sabrà el que fa davant uns pressupostos "socials i de progrés", però ha reiterat que el Govern central no donarà instruccions a la fiscalia en la causa del procés i ha demanat que es deixi treballar amb "assossec" el ministeri públic.

"No es donarà instruccions a ningú", ha garantit Delgado en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press davant la decisió d'ERC de condicionar el seu suport al projecte de pressupostos al fet que el Govern central demani a la Fiscalia que retiri les acusacions als dirigents independentistes processats.

Després d'insistir en l'"absolut" respecte de l'Executiu a la independència fiscal i l'autonomia del poder judicial, ha demanat esperar que es presentin els escrits provisionals d'acusació i ha considerat que "ni processats ni ciutadans mereixen aquestes especulacions en aquest moment".

Seguretat jurídica

La ministra ha rebutjat comentar les informacions d'aquest cap de setmana sobre com actuarà la fiscalia i ha insistit que qualsevol especulació danya els processats, que tenen dret a conèixer abans que ningú les acusacions, i també la ciutadania, que exigeix seguretat jurídica.

Tampoc ha volgut comentar la presó preventiva dels processats o un possible futur indult en estimar que qualsevol manifestació d'una ministra de Justícia podria entendre's com una instrucció o una recomanació i el "moment crucial" que travessa el procés exigeix "assossec". Preguntada sobre si el Tribunal Suprem és part del problema o part de la solució per a la crisi catalana, s'ha limitat a assenyalar que "està fent la seva feina".

No a un nou 155

En aquest context, la ministra s'ha mostrat en contra d'aplicar de nou l'article 155 de la Constitució en aquesta comunitat autònoma perquè és "una mesura excepcional per a situacions excepcionals". "En aquest moment no ens trobem en aquesta situació i l'excepcionalitat del 155 no estaria justificada", ha manifestat.

Delgado ha avançat que viatjarà pròximament a Catalunya i traslladarà el suport del govern espanyol a jutges i fiscals.