L'empresari rus Alexander Dmitrenko ha negat ser un contacte del president Carles Puigdemont amb el Kremlin de Vladímir Putin i també carrega contra aquells que "s'han inventat el relat que soc un espia rus". Així doncs, ha argumentat els contactes que va tenir en el seu moment amb l'entorn de Puigdemont i amb aquest mateix: "A Carles Puigdemont el vaig veure una vegada a Ginebra quan ja era eurodiputat i res més. A ell personalment li han parlat de mi i per cortesia ens vam conèixer en una reunió de cinc minuts en una sala enorme d'un hotel on havia fet una ponència i va ser per dir-li només 'hola què tal'", assegura Dmitrenko en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

"Era més aviat jo qui atabalava el senyor Alay"

Però ha anat més enllà per raonar els vincles amb l'advocat Gonzalo Boye i el director de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay. "El meu nom apareix en les converses amb el senyor Alay i el senyor Boye. Hi parlava perquè el senyor Boye va ser advocat meu, ell m'ajudava amb els meus problemes legals a posteriori, pel meu contenciós amb la meva nacionalitat. Al senyor Alay el vaig conèixer a través de la meva associació empresarial, de diversos contactes amb la Generalitat, i me'l van presentar". Ara, amb tot l'impacte mediàtic que està vivint, assegura: "La relació amb Alay s'ha pervertit en els darrers temps. Si em truca, li agafo el telèfon; però ell no em truca". De fet, admet que l'interessat en el contacte era ell i no al revés: "Al principi era més aviat jo qui atabalava el senyor Alay, perquè pels meus negocis necessitava un contacte amb algú de forma indirecta amb la Generalitat".

"Jo no vaig facilitar contactes"

Dmitrenko admet estar fart de les notícies que circulen en els darrers dies sobre el seu suposat paper d'espia rus: "La veritat dominarà al final i arribarem a conèixer la història de les coses. S'està pervertint la realitat. Jo no vaig facilitar contactes". I sobre els vincles d'Alay amb Rússia, els deslliga totalment del Kremlin i tan sols els basa, pel que ell té coneixement, amb la premsa del país: "Pateixo molt perquè a ningú li agrada ser utilitzat. Hi ha indicis i arriben a ser pesats. Tota la manipulació de premsa arriba a uns punts insòlits i ve dels no independentistes i també dels independentistes".

Per això, subratlla que el seu objectiu és únicament el món dels negocis: "Jo he aconseguit l'acord d'entesa entre la Cambra de Sant Petersburg i la de Barcelona, és un dels èxits personals meus. Amb Joan Canadell, quan era president, ens van presentar, vam parlar, li vaig explicar que volia portar temes amb Rússia i res més. Mai, en absolut, el senyor Canadell va ser recelós amb mi". Aquest empresari rus, ara, mira enrere i reitera: "Em penedeixo d'aquesta relació, m'han involucrat en coses que no són. Ara em sento més incòmode amb ells que abans, senzillament, és una cosa d'imatge". I per si no queda clar, insisteix: "Mai em van dir que necessitaven l'ajuda de Rússia. A mi no em consta que ningú demanés per l'ajuda de Putin des de l'independentisme". 

"Mai m'he expressat a favor de la independència"

En les seves motivacions polítiques, analitza la guerra a Ucraïna i l'independentisme català, temes pels quals opta per no mullar-se en excés: "Jo, per exemple, mai m'he expressat a favor de la independència de Catalunya, sempre m'he expressat com un demòcrata i crec que entre Catalunya i Espanya pot haver-hi un referèndum pactat si es negocia amb el govern central, com a Escòcia. És una eina democràtica i jo soc demòcrata i si és inconstitucional, s'oblida i punt. Però d'aquí a dir que soc independentista, ho sento, no ho soc pas".

I d'Ucraïna: "No podem permetre tenir guerres. M'arriben trossos d'informació i encara no opino, perquè prefereixo no seguir-ho tan de prop. És una confluència d'informacions que em fan mal psicològicament. No podia imaginar que això arribés a un volum tan gran. És una guerra civil, el poble ucraïnès és germà del rus; jo soc mig ucraïnès. No sé si el context històric és una raó suficient per començar res militar. Ucraïna és Ucraïna amb una forta abraçada cap a Rússia. De Zelenski dubto molt de coses que fa, una persona com ell no és la millor solució per a Ucraïna, ja que donar armes a la gent no és la millor solució ni allargar la guerra. Si jo fos ell, aniria directament a les converses de pau i a acabar la guerra al més ràpid possible". A Dmitrenko l'única cosa que li preocupa són els seus negocis, els quals assegura que no s'han vist afectats per cap dels dos casos, i centra els seus esforços en combatre una russofòbia que, segons ell, ja pateix des d'abans de la guerra esclatada el passat 24 de febrer.