L'atac de Gabriel Rufián d'aquest dimarts, en què donava per certes les acusacions que vinculen l'entorn de Carles Puigdemont amb suposats contactes russos, ja han estat respostes de diverses maneres. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va sumar-se a Junts, que, a través de Jordi Sànchez i Jordi Puigneró, va criticar ben aviat les paraules del portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats. Tot plegat, ha servit per posar aquesta qüestió de ple en l'agenda d'actualitat política. Els partits demanen explicacions per tal d'aclarir les acusacions, i l'independentisme està disposat a donar-les.

Així s'ha evidenciat aquest dijous, després que la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) hagi aprovat demanar la compareixença del cap de l'Oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, perquè informi sobre aquests suposats contactes amb Rússia. La sol·licitud havia estat presentada per Ciutadans, i ha prosperat per unanimitat (amb el suport, doncs, de Junts, ERC i la CUP). També s'ha aprovat una sol·licitud de compareixença de l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, perquè informi sobre "la defensa i els intents de destruir" l'entorn del president. Les propostes, de fet, ja s'havien presentat al Parlament al setembre, quan la qüestió també va estar sobre la taula després que aparegués en un article del New York Times.

En canvi, els taronges han retirat una petició perquè comparegués el mateix Carles Puigdemont. Fonts de la formació expliquen que ho han fet per tal de canalitzar-la "en una comissió d'investigació sobre les vinculacions de l'independentisme amb el Kremlin" que volen impulsar, ha explicat l'ACN. De fet, la mateixa proposta ja s'havia compartit dimarts per part de Junts.

Les declaracions de Gabriel Rufián

El cas dels suposats vincles entre Catalunya i Rússia no ha fet més que esclatar en els darrers dies, després que el portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats les donés per bonesGabriel Rufián va criticar que els implicats de l'entorn de Carles Puigdemont eren "senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb gent equivocada perquè durant una estona es creien James Bond". En aquest sentit, el portaveu republicà al Congrés va deixar clar que "no ens representen" i que és d'una "frivolitat terrible" només pel fet de voler "fer-se selfies en segons quins despatxos". Va deixar clar que s'estava "contenint" i va afirmar que les explicacions no les han de donar ells. "Mai no ha representat la nostra línia de política internacional reunir-se amb sàtrapes. Romeva ho va poder fer i no ho va fer", va concloure.

Fracàs per 'S'ha Acabat'

En canvi, la CAI ha tombat les sol·licituds de compareixença que havia presentat Ciutadans de la consellera de Rerca i Universitats, Gemma Geis; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; i el rector de la UAB, Francisco Javier Lafuente. La intenció dels taronges era que tots tres donessin explicacions sobre la protesta que va donar-se a la universitat a finals de novembre, que va acabar amb càrregues, cops i fum: centenars de manifestants antifeixistes havien intentat boicotejar un acte de la plataforma espanyolista 'S'ha Acabat' a la Universitat Autònoma de Barcelona.