El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, en ser preguntat per les connexions de la Generalitat amb el Kremlin, va esclatar amb unes declaracions que trenquen amb la línia del seu partit: "Eren uns senyorets que es passejaven per Europa, amb la gent equivocada, perquè durant una estona es creien James Bond". Aquesta frase és un dels molts dards que Rufián va llençar contra el president a l'exili, Carles Puigdemont. Les paraules del portaveu d'ERC van crear un terratrèmol a Junts, la formació política que forma govern amb els republicans: des de demanar la seva dimissió, paraules gruixudes i demanar la seva compareixença. Les seves paraules apuntalaven la teoria espanyolista que Puigdemont i el seu entorn havien demanat suport a Rússia per aconseguir la independència. Tant és així que 'El Mundo' ha publicat a doble plana un reportatge encapçalat per les declaracions de Rufián. 

El rotatiu espanyol ha usat la desbarrada del republicà per atacar, de nou, a diversos dirigents independentistes: Victor Terradellas, Xavier Vendrell, Oriol Soler, Josep Lluís Alay, Gonzalo Boye i Roc Fernández. L'advocat i afectat per la informació (sic) de 'El Mundo', Gonzalo Boye, ha carregat contra Rufián per avalar les "fake news" contra la Generalitat. Boye ha titllat a Rufián de ser "el negre bo de la plantació" que s'ha prestat com "ariet per construir grans fake news". També ha afegit: "Tot un èxit fins que a ell també li donin fuetades".

boye

elmundo rufianelmundo rufian

Després de l'enrenou creat amb Junts, el portaveu d'ERC al Congrés els Diputats es va disculpar per les formes del seu missatge, però va reiterar el fons de la qüestió: "Cal desmarcar-se de qualsevol intent de vinculació entre el moviment independentista i la Rússia de Putin". Després de les seves disculpes diversos dirigents de Junts, com Jordi Puigneró o Jordi Sànchez, van demanar a ERC que desautoritzi el seu portaveu al Congrés.

Hores després i en declaracions a TV3 i Catalunya Ràdio, el cap de files dels republicans a Madrid va admetre que es va expressar "amb contundència" i va insistir en diverses ocasions a demanar disculpes "per si aquesta contundència va molestar segons qui". No obstant això, Rufián va argumentar que "la situació requereix aquesta contundència" perquè "ens estem jugant la credibilitat del moviment independentista". En aquest sentit, va defensar que la política internacional de l'independentisme "ha de ser sempre amb democràcies occidentals" i que "de cap manera ens hem de vincular amb el Kremlin, i menys ara". Així ha justificat la seva "vehemència" en roda de premsa.

Davant la guerra oberta amb Junts per Catalunya per aquesta qüestió, Gabriel Rufián hi ha volgut treure ferro: "La diversitat entre socis de govern és el present i el futur de la política. Les discrepàncies són normals i les hem de viure amb absoluta normalitat". I ha tornat al punt d'origen. "De cap manera hem de permetre que vinculin un moviment democràtic i pacífic amb un sàtrapa com Putin. Si això passa, hem d'actuar contundentment, que tothom entengui que les imatges de civils morts, inclòs nens i nenes, és molt dur". Preguntat sobre si va actuar com un vers lliure, s'ha limitat a dir que ell és "representant d'un projecte col·lectiu".

Junts demana explicacions

El president del grup parlamentari, Albert Batet, va reclamar a ERC que desautoritzes el seu portaveu al Congrés i va demanar la compareixença de Puigdemont al Parlament així com la del director de l'oficina d'expresident, Josep Lluís Alay, i la del seu advocat, Gonzalo Boye. Prèviament, va ser el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, qui va carregar contra Rufián i el va titllar de "miserable". Batet va exigir una rectificació urgent d'ERC i que es desautoritzi el portaveu republicà a Madrid que va considerar impropi aquest to despectiu. Va explicar en roda de premsa al Parlament que demanen la compareixença de Puigdemont i el seu entorn "perquè donin totes les explicacions oportunes" davant de la Comissió d'Afers Institucionals i perquè es constati que les informacions que el vinculen amb una suposada trama russa del procés "mereixen ser desmentides amb tota rotunditat". El portaveu al Parlament va titllar aquestes informacions de "fake news" en un moment d'extrema gravetat arran de la invasió russa a Ucraïna.