Sobre la manera per superar la crisi oberta pel CatalanGate, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, admet que seria "molt bo" reunir la taula de diàleg sobre Catalunya. En aquest sentit, també considera que el PSOE "peca de sobirania i inconsciència" i li retreu que, de vegades, només faci "matemàtiques" i no "política", i recalca que quan es limita a sumar vots per treure lleis, el seu grup mai està present a l'equació. Rufián s'ha explicat així en una entrevista al programa Parlament de Radio Nacional, de la que s'ha fet ressò Europa Press. En aquest sentit, insisteix que el Govern ha d'assumir "responsabilitats" per l'espionatge polític, però abans, per saber qui ha de fer-ho, s'ha de saber què ha passat. Així, espera que es concreti aquesta anunciada reunió entre el president del govern espanyo, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. On segons ell, el primer hauria de donar explicacions al segon. En aquest sentit, és quan Rufián ha exposat que reunir la taula de diàleg "amb agenda" seria positiu per desencallar la situació. Davant l'afany del Govern a dir que continuarà amb el seu full de ruta per esgotar la legislatura, Rufián admet que el "gen Sánchez" és "fort" i que la seva capacitat de "resistència" està demostrada.

El PSOE prefereix el PP?

"Però moltes vegades, sobretot ara, el PSOE peca de certa supèrbia i inconsciència en molts casos", ha deixat anar, avisant que "des de fa moltíssim temps no només està tensant" la relació amb ells, sinó també amb altres socis parlamentaris i fins i tot amb Unides Podem. "La seva alternativa en tot això que existeix és el PP; si volen pactar amb el PP, no passa res, però que ho diguin perquè això també té un cost per a ells i els seus votants", ha incidit. A més, ha ressaltat que quan el PSOE es limita a "fer matemàtiques", ERC "no està mai", mentre que sí que li dona suport quan fa "política" amb mesures per millorar la vida la gent.

Tot i que la relació d'ERC amb el PSOE "potser està vivint un dels seus pitjors moments", Rufián ha volgut deixar clar que "una cosa és la regressió" que, segons ell, s'està produint "amb l'espionatge al·legal", i una altra “l'Estat de Benestar i la nevera de la gent”. Per això, remarca, els seus tretze diputats van decidint la seva posició "llei a llei" i "setmana a setmana", i recorda que ni amb "gent a la presó" van deixar de voler dialogar i negociar.

Hi ha discrepàncies a ERC?

"Però cal saber exactament què ha passat i equilibrar una cosa i l'altra. Nosaltres sempre intentarem parlar, tanmateix, també volem saber què ha passat", emfatitza, alhora que nega que la direcció del partit a Barcelona tingui més ganes de trencar amb el Govern que ell i el seu grup parlamentari. "No, som un exèrcit per a bé i per a mal. També som un partit de govern i és bo que cada hi hagi una polifonia, cadascú té la seva sensibilitat, les seves filies, les seves fòbies i els seus tons i el meu és aquest", argumenta, incidint en la necessitat de continuar dialogant i negociant. En aquest sentit, insisteix que un fracàs de la taula de diàleg ho seria de l'esquerra espanyola i fins i tot de la democràcia perquè es perdria “una oportunitat increïble”. Perquè, recalca, “l'alternativa és el pal i els judicis” i això no fa que ningú deixi de ser independentista.

En aquest sentit, Rufián recorda que seria ja la tercera reunió i que fa temps que se'n parla. Malgrat tot, destaca que el que és important "és el contingut". "Si hagués estat per la foto, fa mesos que s'hauria convocat", destaca. Així, el portaveu recorda que la taula està formada per dos governs i quatre partits, "cada un amb els seus tempos i problemàtiques internes". "No cal fer gaire memòria per saber a qui li interessa més o qui menys", ha dit i reiterat que ERC sempre hi ha estat. 

 

Imatge principal: el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián / Europa Press