Les sospites continuades que l’Estat espanyol va utilitzar el programa israelià d’espionatge Pegasus -que permet accedir a telèfons mòbils privats sense gairebé deixar rastre- contra els líders independentistes catalans han quedat prou confirmades pel setmanari nord-americà ‘The New Yorker’, que aquest dilluns publica una demolidora investigació on detalla com almenys seixanta polítics catalans, entre els quals tres presidents de la Generalitat, han estat víctimes d’aquest espionatge. Totes les sospites apunten a que al darrere hi ha els serveis d’intel·ligència espanyols. 

El llarg reportatge, titulat ‘Com les democràcies espien els seus ciutadans’ i signat per Ronan Farrow, comença explicant com l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé, que va substituir Oriol Junqueras, va sospitar que estava sent víctima d’espionatge a través del mòbil i va contactar amb l’investigador de seguretat Elies Campo, col·laborador del Citizen Lab, un grup de recerca amb seu a la Universitat de Toronto que se centra en els abusos dels drets humans d'alta tecnologia. És aquesta entitat la que ha pogut corroborar que, efectivament, el mòbil de Solé havia estat rastrejat, així com el de més de seixanta polítics independentistes, entre els quals el president Pere Aragonès.

Segons el text de ‘The New Yorker’, “més de seixanta telèfons, propietat de polítics catalans, advocats i activistes a espanya i d’arreu d’Europa han estat espiats amb Pegasus”. Entre els espiats hi hauria tres eurodiputats catalans, i per això es recorda que els polítics catalans sempre han cregut que al darrere hi havia funcionaris espanyols, Segons la revista nord-americana, la investigació del Citizen Lab “suggereix que el govern espanyol ha utilitzat Pegasus”.

L'independentisme reacciona 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, un dels tres presidents independentistes espiats, ha estat dels primers a mostrar la seva indignació amb el cas d'espionatge i ho ha fet a través d'un fil a Twitter. "L'operació d'espionatge massiu contra l'independentisme català és una vergonya injustificable. Un atac als drets fonamentals i a la democràcia extremadament greu. Un exemple més de la repressió contra un moviment pacífic i cívic. Arribarem fins on calgui".

En un altre de les piulades del president Aragonès, demana arribar al fons de la qüestió: "Aquest software d'espionatge només pot ser adquirit pels Estats. El govern espanyol ha de donar explicacions immediatament i arribar fins al final. No valen excuses. Espiar representants de la ciutadania, advocats o activistes pels drets civils és una línia vermella".

Tuit Aragones

El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha respost ràpidament al cas d'espionatge que s'atribueix als serveis d'intel·ligència espanyols. Amb contundència, ha denunciat que "Hem estat espiats de manera massiva i il·legal a través d’un programa que només poden tenir els Estats. Polítics, advocats i activistes, víctimes de la guerra bruta de l’Estat espanyol per lluitar contra una idea legítima".

tuit Puigdemont espionaje

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, que forma part de la llista de polítics espiats, ha estat fulminant en contra del cas d'espionatge a polítics i ciutadans independentistes amb una piulada a Twitter. "Ens persegueixen per terra, mar i aire: ens peguen quan votem, ens assetgen judicialment, ens empresonen i ara sabem que també ens espien. Es veu que algunes finalitats justifiquen tots els mitjans… #CatalanGate ".

Laura Borras tuit

Ernest Maragall, líder del grup parlamentari d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, inclòs al grup de polítics independentistes espiats, qualifica el CatalanGate com a "l'escàndol més gran antidemocràtic d'Europa". 

ErnestMaragall

El president d'ERC, Oriol Junqueras, assegura via Twitter que "l'independentisme ha estat víctima del cas d'espionatge il·legal més gran del món". I denuncia que "el CatalanGate és un atemptat directe contra la democràcia, els drets i les llibertats fonamentals". I ho rebla, tot afirmant que "aquesta causa no quedarà impune".

JunquerasCatalanGate

Un altre de les persones que ha reaccionat al CatalanGate és l'exdiputat de la CUP, David Fernández, qui també es troba entre la llista de polítics, activistes i ciutadans independentistes espiats. I ho ha fet mitjançant una cita del comissari Eugenio Pino de l'any 2019: "'Hem fet operacions que posarien els pèls de punta. Per Espanya'. Avui, rere una llarga investigació, Citizen Lab documenta el macroespionatge il·legal massiu contra l'independentisme". 

David Fernandez CUP

El president Quim Torra ha titllat de "repugnant" el cas CatalanGate i ha anunciat que, demà dimarts 19 d'abril, farà una declaració sobre aquest espionatge. "És inexcusable que s’assumeixin les més altes responsabilitats polítiques i que el govern català reaccioni a tanta immundícia", ha criticat.

torra TUIT