ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
Ha fracassat el segon intent d'evacuar Mariúpol (Donetsk)
. Rússia i Ucraïna es culpen mútuament d'incomplir l'alto el foc. Ambdós països s'acusen de no respectar el corredor humanitari en el segon intent de desallotjar la ciutat, segons ha informat The Guardian. L'evacuació de la població de Mariúpol havia de començar a les 11.00 hora local, segons l'ajuntament, però minuts abans de les dotze han fet marxa enrere perquè no s'aturaven els bombardejos a la zona. 

"Els russos ens han enganyat, com ahir", ha declarat l'alcalde d'Odessa. Alhora, l'agència russa RIA manté que els atacs de les tropes ucraïneses han obligat a tornar a suspendre l'operació. Fins al moment, però, només uns centenars de veïns dels 400.000 habitants han aconseguit abandonar la ciutat situada a la vora del mar Azov. Mentrestant, Rússia continua concentrant tropes al sud per tallar la sortida d'Ucraïna al mar i poder atacar pel nord i entrar a Kíiv. Davant d'aquesta situació de conflicte bèl·lic, milers de persones intenten sortir del país per les fronteres de l'est d'Ucraïna. Certament, els habitants de Mariúpol fa cinc dies que estan acorralats als refugis de barris sense llum, calefacció ni aigua. A tot això cal sumar-hi els bombardejos i les baixes temperatures. Un malson. 

Mariúpol, l'última ciutat sota control ucraïnès amb sortida al mar d'Azov, és un dels objectius més importants per a l'exèrcit rus. I és que les tropes russes intenten conquerir tota una franja que va des de la costa del mar Negre, amb el port d'Odessa com a punt estratègic, fins a les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk. Si les Forces Armades russes ho aconsegueixen, controlarien totes les vies d'accés pel sud, les marítimes (mar Negre i d'Azov) i les terrestres (Crimea).

Zelenski avisa que Rússia bombardejarà Odessa

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat aquest diumenge que "Rússia bombardejarà Odessa", la tercera ciutat més gran del país situada al sud del país, a la vora del mar Negre. Té una població d'1.017.699 habitants i el port comercial més gran del país. El municipi garanteix una posició estratègica pel que fa al mar Negre. Segons el màxim dirigent ucraïnès, si l’exèrcit de Putin bombardeja Odessa, es produirà “un crim de guerra històric”. Així ho ha assegurat en un vídeo que ha difós aquest diumenge, en el qual assegura que és una ciutat que sempre ha tractat bé els russos. “Els russos sempre han vingut a Odessa i sempre hi han trobat escalf i sinceritat; i ara? Bombes contra aquesta ciutat? Míssils? Serà un crim de guerra”, ha manifestat Zelenski en el seu missatge.