El preu de l'electricitat al mercat a l'engròs (pool) serà avui dilluns, 7 de març, en 442,54 euros el megawatt hora (MWh), la qual cosa suposa una pujada de més del 17% respecte al valor fixat per diumenge, en el que serà el seu preu més alt des que existeixen registres. Segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu màxim aquest dilluns es registrarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, quan serà de 500 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 379,02 euros/MWh entre les 23.00 i les 00.00 hores. Així, el preu de l'electricitat serà el més car de la història, per davant dels 383,67 euros/MWh registrats el passat 23 de desembre, i els 379,03 euros/MWh que marca avui l'electricitat.

Després d'aquesta nova pujada, que es produeix en plena ofensiva militar de Rússia sobre Ucraïna, el preu de la llum multiplicarà per deu l'import registrat fa just un any, quan es pagava a 47,05 euros/MWh, i és un 115 % superior que quan va començar la guerra, el passat 24 de febrer. A més, el preu de diumenge ja va superar els 400 euros/MWh, un valor que mai abans no s'havia assolit al mercat a l'engròs. En el que va de mes, el preu mitjà de l'electricitat se situa en 340,43 euros/MWh, més de 100 euros per sobre que la mitjana registrada durant el mes de desembre passat (239,22 euros/MWh), el més car de la història fins ara. La mitjana de març també triplica el preu de 2021, que es va coronar com l'any més car de la sèrie històrica amb 111,4 euros/MWh, més del triple que l'any anterior.

La guerra d'Ucraïna

Els preus registrats al mercat a l'engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure. En aquest sentit, el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna podria provocar en les properes setmanes un encariment encara més gran dels preus de l'energia, especialment en el cas del gas, a causa del risc que les importacions russes cap a Europa es vegin frenades per les sancions imposades per la Unió Europea.

Per esmorteir l'impacte que l'encariment de l'electricitat està tenint en els consumidors, el govern espanyol ha prorrogat la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum (IVA, imposat de l'electricitat i imposat a la generació elèctrica) fins al 30 de juny. Quant a la resta de països europeus, al Regne Unit el megawatt hora es pagarà demà a una mitjana de 365,79 lliures (uns 442 euros), mentre que a Alemanya ho farà a 410,1 euros; a França, a 421,05 euros; a Itàlia, a 453,51 euros; i a Portugal, al mateix preu que a Espanya en compartir mercat.