El rei Felip VI va pronunciar les paraules 'Espanya' i 'espanyols' fins a 15 vegades en el discurs extraordinari d'ahir. Amb la mirada posada a Catalunya, el monarca va protagonitzar un relat dur de la situació política, culpant el Govern del clima en el referèndum de diumenge passat. Una bona manera de desxifrar el seu discurs és analitzar el lèxic utilitzat pel monarca o, dit d'una altra manera, les paraules més repetides.

Com és lògic, per l'objectiu del missatge, 'Catalunya' va ser la paraula més repetida del discurs —es va arribar a pronunciar onze vegades—. No obstant això, les paraules del Rei van ser en una direcció clara: la reivindicació de la hispanitat de Catalunya i la preservació de l'status quo constitucional. El Rei va arribar a pronunciar quinze vegades els termes 'espanyols' i 'Espanya', 8 i 7 ocasions respectivament.

El monarca va seguir la línia dels partits constitucionalistes (PP, PSOE i Ciutadans) i de la premsa espanyola. El seu discurs va ser ple d'elements jurídics: va parlar de la Constitució espanyola tres vegades. Unes altres cinc ocasions es va poder sentir la paraula 'democràcia', però no en una defensa del dret al vot o a llibertats com la d'expressió o manifestació, sinó en relació amb el respecte a les 'institucions', terme que va sortir tres vegades. I per filar més prim, de les seves paraules també s'extreu el seu relat de confrontació de la situació catalana: va demanar 'convivència', 'respecte', 'concòrdia', entre d'altres.

El discurs del Rei

El Rei va protagonitzar ahir un discurs sense precedents. Per primera vegada des que va accedir al tron, el monarca va difondre un missatge institucional que va ser extraordinari tant en la forma —una comunicació no prevista no es realitzava des del cop d'Estat del 23-F— com en el fons per la seva duresa amb l'executiu català.

Felip VI va sortir en defensa de l'Espanya constitucional, va advertir de la situació a Catalunya i va culpar el seu executiu de la tensió política. Per això, va obrir la porta a prendre mesures excepcionals. "És responsabilitat dels legítims poders de l'Estat mantenir la vigència de l'Estat de dret i l'autogovern basat a la Constitució i l'Estatut d'Autonomia", va exposar davant del que qualifica com a intent de "trencar la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i el dret a decidir de tots ells".