El president Carles Puigdemont ha participat aquest diumenge en l'acte polític central de commemoració de l'1 d'octubre, i ho ha fet amb una intervenció des de Brussel·les. "És un goig molt gran poder-vos veure, poder-vos sentir, poder veure que sou al peu del canó", ha afirmat Puigdemont per començar el seu discurs. "És evident que han passat sis anys, i en passaran 100 i recordarem la gesta històrica de l'1 d'octubre. El dia en què Catalunya va decidir de manera democràtica, exercint el dret a l'autodeterminació, començar a caminar com a república independent".

🔴 Actes de l’1 d’octubre i manifestació, DIRECTE | Última hora a Barcelona i Catalunya


"El referèndum de l'1-O ha esdevingut des d'aleshores una referència política inexcusable i tots els intents per restar-hi legitimitat o transcendència, sigui des del camp contrari o a vegades també des del camp propi, han fracassat i fracassaran. Hem resistit repressions, sentències, exili, espionatge, tota mena de violència institucional de l'Estat i atacs que aquests dies heu vist com s'intensifiquen perquè mai no hem perdut de vista que si bé l'1 d'octubre el vam organitzar les institucions, els partits i les entitats de la societat civil, qui el va fer possible va ser la mobilització del poble", ha assegurat el president a l'exili. "Per això l'1-O pertany al poble, de manera que només ell pot decidir el destí de Catalunya, igualment com tots els pobles del món decideixen el destí de les seves nacions".

Puigdemont ha reconegut que "durant aquests sis anys el camí no ha estat gens fàcil". "Ens hem entrebancat més d'una vegada, i hem ensopegat amb inconvenients, els que preveiem i els que no preveiem, i tampoc no ens ho hem posat fàcil entre nosaltres mateixos. Fins i tot així, fins i tot amb totes les urpades incessants, clavegueres de l'Estat, l'1 d'octubre és un colossal exemple de resiliència i de resistència. I amb aquestes eines hem de fer aquelles feines que ens queden pendents, sense perdre l'alè, sense perdre els nostres punts cardinals, ni tampoc malvendre'ls per trobar sortides personals, en lloc de fer passes endavant per l'avenç col·lectiu".

Com a president del Consell de la República, Puigdemont ha defensat que la institució ha servit de guardià de l'1 d'octubre. "Protegir-lo del risc de l'oblit d'aquells que els ha fet nosa o del risc d'aquells que volien reescriure el significat per tenir una vida política més plàcida". "Nosaltres hem tingut sempre present que passés el que passés en el marc de la política autonòmica, calia mantenir la posició". "Calia consolidar-la per quan es donessin les circumstàncies per un nou avenç nacional. Nosaltres no hem estat mai els de deixar-ho córrer o de girar full, o els del punt final o els d'això s'ha acabat. Ben al contrari, nosaltres hem dit al llarg de tots d'aquests anys que ni ho deixarem córrer, ni deixarem que ningú giri full en nom nostre".

Així mateix, ha subratllat que "durant molts anys hi ha hagut una estratègia que ha intentat arraconar el Consell per tal d'arraconar l'1 d'Octubre". "Però això està canviant, avui veiem com hi ha un retorn a l'1 d'octubre. Avui fa un any vam advertir el risc que suposava pel procés d'independència allunyar-se de l'1 d'Octubre. Avui les coses han començat a canviar, no prou, ni de bon tros, però sí en la bona direcció. I cal que entre nosaltres explorem més aquest camí, i de manera més efectiva. No per la pressa, sinó perquè no tenim tot el temps del món i ja n'hem perdut massa". "Ja n'hi ha prou d'autoflagel·lar-nos, d'exigir una perfecció que mai no assolirem. La independència la culminarem també amb més autoestima, que no vol dir absència d'autocrítica, amb més empatia, que no vol dir comprensió absoluta. Amb més convenciment del que som capaços, que no vol dir ignorar les nostres mancances i els nostres límits".

El president ha insistit que "la fórmula existeix" i només cal decidir aplicar-la. "Hem de fer el possible per una confluència de voluntats per la independència, perquè l'1-O sigui més que una data a recordar i esdevingui el nervi que determini l'acció política que construeix nació, que salva la llengua, que ens encamina cap al reconeixement internacional. I que ens orienta cap a la plena llibertat, que ningú té el dret a negar-nos. Compatriotes, amics i amigues, sis anys després i els que faci falta, visca Catalunya lliure i independent", ha conclòs.