La commemoració dels sis anys de l'1-O arriba en plena negociació dels partits independentistes a l'Estat per la investidura del proper president del govern espanyol i aquest fet ha planat en tot moment en l'acte conjunt convocat per les entitats a la plaça Catalunya. Les negociacions amb el PSOE han estat presents en un nou toc d'atenció de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, als partits; en la reivindicació de l'amnistia que ha fet el president d'Òmnium, Xavier Antich; però sobretot en l'avís del president a l'exili i president del Consell de la República, Carles Puigdemont, que ha retret els intents de girar full del referèndum del 2017, fins i tot amb "sortides personals", però ha celebrat que "hi ha un retorn a l'1-O". "Avui les coses han començat a canviar, no prou ni de bon tros, però sí en la bona direcció. Cal que entre nosaltres explorem més aquest camí i de manera més efectiva", ha advertit Puigdemont.

L'acte convocat a la plaça Catalunya, que segons la Guàrdia Urbana ha reunit 4.500 persones, ha començat amb protestes i xiulets dels assistents perquè no hi havia cap estelada a l'escenari. Els actors Joel Joan i Carme Sansa, responsables de presentar les intervencions, han hagut d'afegir dues estelades a les banderes europea i la senyera que presidien l'acte, i demanar disculpes "pel pastisset". "Ho sentim molt, de debò", s'ha disculpat Joel Joan. El malestar de l'independentisme s'ha fet sentir avui també a la plaça Catalunya. Fa un any la convocatòria per commemorar els cinc anys de l'1-O va registrar una forta xiulada contra la presidenta del Parlament Carme Forcadell i el president d'Òmnium; aquest cop, la cita conjunta del Consell de la República, Òmnium, l'ANC, l'AMI i la Intersindical ha tornat a evidenciar les divergències estratègiques. També algunes protestes.

 

Retrets a ERC

Puigdemont, que ha tancat l'acte i ha estat rebut amb crits de president, ha reivindicat l'1-O i ha advertit que sempre fracassaran tots els intents per restar-li legitimitat o transcendència —"des del camp contrari, i a vegades també des del propi"—. Puigdemont, que no s'ha estalviat les crítiques implícites a l'estratègia d'ERC, i el seu líder, Oriol Junqueras, ha descrit l'1-O com un exemple de resiliència, ha cridat a continuar, "sense perdre els punts cardinals, ni malvendre'ls buscant sortides personals", i ha advertit que al Consell de la República han actuat com a guardians de l'1-O, davant aquells que el volien fer oblidar, o l'han intentat reescriure "per tenir una vida política més plàcida".

 

Les càrregues de profunditat a ERC no han acabat aquí. Puigdemont ha assegurat que l'objectiu del Consell era mantenir la posició. Ha retret que hi ha hagut durant anys una estratègia que ha intentat arraconar el Consell per arraconar el referèndum del 2017, i que fa un any ja va advertir del risc d'allunyar-se de l'1-O, com a referència política, i va deixar clar que no es resignarien a la "pax autonòmica" que se'ls proposava. Això no obstant, ha estat en aquest punt on ha assegurat que les coses han començat a canviar i ha emplaçat a explorar el nou camí que s'ha obert.

Òmnium, amnistia

En nom d'Òmnium, el seu president, Xavier Antich, ha subratllat que allò que fa tremolar l'Estat és la força de la gent articulada amb un objectiu comú, que això es va aconseguir l'1-O, que la pluralitat i la transversalitat és la font de la força del moviment independentista, i que Òmnium no hi renunciarà mai. "Treballem per tornar a tenir articulada tota aquesta força de la gent? O continuarem erosionant la força del moviment i regalant a l'Estat l'avantatge que li dona l'exhibició contínua de les nostres discrepàncies?", s'ha preguntat. Ha assegurat que Òmnium treballa per la unitat i per afeblir l'Estat, i que, per això, actuen al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i treballen per portar els policies de l'1-O al banc dels acusats. "Per això fa anys lluitem per l'amnistia, per forçar l'Estat a reconèixer que votar no és delicte", ha advertit. De nou, aquí han aparegut protestes entre una part del públic, amb xiulets i crits d'"Amnistia no".

xavier antich omnium cultural acte 1 d'octubre 2023  / Foto: carlos baglietto
Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural durant l'acte de l'1-O / Foto: carlos baglietto

Crítiques de l'ANC

Radicalment diferent ha estat la intervenció de la presidenta de l'ANC. Dolors Feliu ha dirigit una nova envestida contra els partits polítics, als quals ha retret que "recentment miren més a Madrid, al Congreso, que no pas al propi Parlament", i contra el Govern de Pere Aragonès, a qui ha reclamat que si no vol fer la independència, que convoqui eleccions. Feliu no ha amagat les crítiques al fet que els partits estiguin negociant l'amnistia per facilitar la investidura de Pedro Sánchez, i ha reclamat que parlin clar, que "no confonguin els noms, que no diguin autodeterminació o referèndum, que diguin independència". "Nosaltres no tenim ganes que ens perdonin ni de perdonar fins que no puguem exercir el nostre dret com un poble lliure que som", ha advertit. La presidenta de l'ANC ha reclamat que si a Madrid s'aprova l'amnistia, el mateix dia al Parlament "ha de sonar la paraula independència". "La independència es fa a Catalunya, no es fa a Madrid. No volem ser un poble perdonat i vençut. La farem aquí a Catalunya la independència i només hi ha una pregunta. A què esperem? Que ens digui Madrid que la podem fer?", ha interrogat.

Abans que les intervencions haguessin evidenciat de nou les diferències estratègiques, el president de l'AMI, Jordi Gaseni —que ha estat presentat com a alcalde de l'Ametlla, tot i que ja no ho és, la qual cosa s'ha hagut d'encarregar de corregir— ha celebrat que s'estigués fent un acte conjunt de l'independentisme, que, ha explicat, "neix de la generositat i vol ser una altra demostració de força de la unitat volguda". "Des de l'AMI tenim clar qui són els nostres rivals. Hem de cuidar la cohesió del moviment. Continuarem fent tot per la unitat d'acció", ha explicat, a més d'emplaçar a fer política nacional des dels municipis i "no donar més municipis a l'unionisme".

En nom de la Intersindical-CSC ha intervingut el seu secretari general, Sergi Perelló, que ha cridat a "unir" els esforços de l'independentisme, que ha d'acumular l'impuls dels qui l'han precedit. "Sí que podem avançar amb totes les veus i tots els colors, construint una república independent, digna, per a la gent", ha assegurat.