No hi ha hagut eufòria. Ni molt menys. El ple d'investidura d'Ada Colau, aquest dissabte, no ha tingut res a veure amb el de fa quatre anys, on la il·lusió dels comuns impregnava les quatre parets de l'Ajuntament i la Plaça Sant Jaume sencera. Aquesta vegada, a la pròpia alcaldessa se li percebia la incomoditat, el tràngol que li ha suposat haver d'empassar-se el suport de Manuel Valls per retenir la cadira. "No és un dia feliç, cal ser honestos", ha sentenciat. 

Tant és així que ha dedicat més de 5 minuts a justificar aquesta operació, que ha titllat "d'investidura difícil". Colau ha reconegut ser plenament conscient que "sóc alcaldessa gràcies als vots de Manuel Valls, a qui agraeixo el seu suport". Ara bé, ha insistit que "aquests vots no els hem anat a buscar ni hem amagat que ens incomodaven". "Hi ha suports que posen a prova", ha afirmat, "farem el que estigui a les nostres mans per defensar polítiques valentes". 

Insisteix en el tripartit

Des del començament, l'aposta de Barcelona en Comú ha estat trenar un tripartit, unint el PSC i ERC en un mateix govern municipal. En aquest sentit, ha assenyalat que "és possible en 11 ajuntaments de Catalunya i és incomprensible que no haguem estat capaços de fer-ho a la capital". Colau ha deixat clar que seguirà apostant per aconseguir-ho. 

Colau ha fet autocrítica, "és evident que quan governes et trobes límits i contradiccions, avui entomo un repte segurament més gran que el que vaig assumir el 2015, hauré d’esforçar-me per ser encara més dialogant i accessible, per tendir ponts". I és en aquest punt que ha aprofitat per desfer-se de l'etiqueta "d'aquells qui insisteixen a dir-me equidistant, en absolut ens sentim neutrals". Alhora que ha advertit a banda i banda que "no seré ni alcaldessa independentista ni anti-independentista, m’esforçaré per ser l’alcaldessa de tots els barcelonins".

Demana la llibertat per a Forn

Adreçant-se directament a Joaquim Forn, ha promès combatre la judicialització de la política i li ha confessat que "espero de tot cor que aquest curtíssim parèntesi et faci arribar l'alenada de tots els barcelonins que us volem lliures, no només els que us han votat a vosaltres, JxCat o a ERC, som molts més". Colau s'ha compromès a mantenir un contacte regular amb Forn per gestionar la ciutat, "perquè et reconeixem com a regidor de ple dret". Alhora ha avançat que "si hi ha majoria tornarem a posar el llaç groc" a la façana de l'Ajuntament.  

Colau ha implorat als 41 regidors que "acabem amb les amenaces, els ultimàtums i les faltes de respecte". "Deixem-nos d'atacar", ha demanat, i s'ha fixat com a objectiu no alimentar aquesta forma de fer política i "superar la dinàmica de blocs". 

Al final del seu discurs, la recén reelegida alcaldessa s'ha emocionat agraint el suport incondicional a la família.