El dirigent de Vox a Barcelona, Jordi de la Fuente, va sumant causes obertes als jutjats. De la Fuente, juntament amb altres tres simpatitzants del partit d'extrema dreta estan sent investigats per l'agressió a una activista de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme durant un míting electoral a Nou Barris (Barcelona). Aquesta no és l'única causa contra el dirigent de Vox. De la Fuente està imputat per l'atac a un centre d'acollida de menors no acompanyats (MENA) del Masnou el 2019.

De la Fuente, del cercle més pròxim al diputat Ignacio Garriga, juntament amb altres tres simpatitzants estan citats a declarar com a imputats davant del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona per l'agressió a l'activitat l'1 de febrer. Dos dels imputats són José Luis de Temple i Agustín Montoliu, números nou i quinze a les últimes eleccions al Congrés per Barcelona.

TUIT DE la Fuente Vox

De la Fuente 

Dos anys de presó

El dirigent de Vox s'enfronta a una petició de la Fiscalia de dos anys de presó per l'atac, el juliol del 2019, de l'atac a un centre menors migrants del Masnou. El ministeri fiscal l'acusa, juntament amb altres sis ultres, de "fomentar, promoure o incitar l'odi, l'hostilitat, la violència o la discriminació per motius d'origen nacional". De la Fuente va participar activament en les protestes amb crits d'"anem per ells", "moros de merda", "anem a cremat l'alberg" i "us matarem".

L'activista de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme va denunciar va ser agredida en un míting de Vox per una desena d'homes que la van colpejar i la van insultar al crit de "puta" i "roja de merda". Els fets van passar a la Rambla del Carmel, al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona, durant un acte polític de Vox que comptava amb la presència del seu líder, Santiago Abascal, el candidat català a les eleccions, Ignacio Garriga, i el seu assessor, Jordi de la Fuente.

Principal incitador

De la Fuente va ser un dels principals opositors a l'obertura el 2017 d'una mesquita al carrer Japó, al districte de Nou Barris, quan era secretari d'organització de Plataforma per Catalunya (PxC). "Com a activista de Nou Barris és bastant probable que De la Fuente em reconegués perquè m'havia vist en altres actes i, en concret, pel tema de la mesquita del carrer Japó, ja que jo em manifestava a favor de la mesquita", va explicar l'activista aquest dijous després de declarar davant del jutge. La dona, que s'havia apropat sola al míting de Vox, assegura que Jordi de la Fuente no la va arribar a tocar, però li identifica com el principal incitador de les agressions, així com José Luis de Temple, membre de la mateixa formació política.

 

Les entitats Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i Solidaritat Perifèrica s'han personat com a acusació particular, juntament amb la Fiscalia de delictes d'odi, contra els presumptes agressors, dels quals ja han pogut identificar-ne quatre, per l'atac i les lesions causades. Els Mossos d'Esquadra han obert diligències per poder identificar els participants de l'agressió a través de les imatges de vídeo de la premsa que la víctima va aportar a la policia. 

Qui és De la Fuente?

De la Fuente, assessor de Garriga va ser un dels líders del Moviment Social Republicà (MSR), un partit nazi-feixista que va dissoldre's el gener del 2018. Diversos dels militants de MSR van ser condemnats per pertinença al grup reconegut obertament nazi Blood and Honour el 2010 per associació il·lícita i tinença d'armes, a més de fomentar la xenofòbia, la violència i l'odi contra col·lectius vulnerables. Abans de pertànyer a Vox, De la Fuente va passar pel partit xenòfob Plataforma per Catalunya (PxC), partit d'extrema dreta liderat per Josep Anglada.

 

Foto principal, Santiago Abascal i ignacio Garriga en un acte electoral de la campanya del 14-F a Catalunya / Europa Press