L'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència, (CNI) Félix Sanz Roldán, ha assegurat aquest dimecres que no pot "confirmar ni desconfirmar" l'ús de la tecnologia Pegasus per part del CNI per espiar l'independentisme català. En declaracions a TVE ha afirmat que ell no pot ni tan sols "parlar de la qüestió". "Hi ha una llei clara que diu que el CNI no pot parlar ni dels seus mitjans, ni dels seus procediments, ni de les relacions amb tercers" i, per tant, "si parlés d'això, conculcaria la llei". Sanz Roldán va ser director del CNI entre 2009 i 2019, i doncs, part de les escoltes que ha posat al descobert Citizen Lab s'haurien produït durant el seu mandat. Aquest dimecres ha sortit a la llum, que segons fonts properes al servei secret espanyol citades per El País, el programari Pegasus es va adquirir durant la primera meitat de la dècada passada per un valor inicial de sis milions d'euros, tot i que el cost total seria molt més, ja que aquest depèn del seu ús. Les mateixes fonts afirmen que el CNI va justificar la compra d'aquest software per espiar a l'estranger, on els espies han d'operar al marge de la llei, no pas a Espanya. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, un dels espiats pel programari Pegasus, veu "evidències clares" que darrere del CatalanGate hi ha el CNI. El cap del Govern ha argumentat aquest dimecres a Rac1 que fa "molt temps" que l'independentisme "sospita" que és "objectiu dels serveis d'intel·ligència". Aragonès ha insistit a reunir-se "cara a cara" amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha afegit que és partidari que les relacions d'ERC amb el PSOE "no continuïn igual" si la Moncloa no investiga l'espionatge amb "transparència i supervisió". "Sense assumpció de responsabilitats serà molt difícil que continuï l'estabilitat parlamentària", ha advertit Aragonès, que aquest dijous es reunirà a Madrid amb els electes espiats d'ERC, Junts, CUP i Bildu al Congrés i al Senat.

 

En dubte la qualitat democràtica de l'Estat

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, també s'ha manifestat respecte al CatalanGate, i considera que posa en dubte la qualitat democràtica de l'Estat i admet que "podria ser" que també hagués afectat algun dels membres de Podem. "Nosaltres hem estat objectiu de les clavegueres de l'Estat, com tothom sap" ha dit al programa Aquí Cuní de Ser Catalunya abans de recordar episodis com la instal·lació d'una càmera a la porta del domicili de Pablo Iglesias. "Quan un veu que més de 60 persones han estat espiades il·legalment, clar que pensa que potser hauria de revisar el seu telèfon mòbil".  

Segons Echenique, el cas posa en dubte la confiança en les institucions de l'Estat i, per tant, cal que "s'investigui perquè no quedi cap dubte que aquestes pràctiques van acabar quan el PP va sortir del govern". "No pot quedar cap dubte sobre que no s'han seguit fent pràctiques com les que duia a terme el senyor Fernández Díaz —en referència a l'exministre de l'Interior— sota ministeris del PSOE", i "cal dissipar immediatament aquests dubtes". En aquest sentit, ha reclamat novament que els ministeris d'Interior i Defensa duguin a terme una "investigació a fons" i que "es depurin responsabilitats". "Si hi ha hagut operacions il·legals aquestes persones no poden continuar sent funcionaris de l'Estat", ha dit. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha fet una passa més enllà i s'ha mostrat molt més contundent contra el govern espanyol, i ha exigit les dimissions del president espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres de l'Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles pel CatalanGate assegurant que ja ha passat el moment de només demanar explicacions. Borràs ha insistit en el fet que aquestes escoltes s'han fet de manera il·legal i que es faran servir en contra seva.