Transparència i assumpció de responsabilitats. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha repetit aquest dimecres que això és el que ha d'entomar el govern espanyol pel CatalanGate, però ha evitat apuntar culpables dins la Moncloa, després de ser preguntat per si creu que Pedro Sánchez en sabia alguna cosa: "Seria pura especulació i és un assumpte prou seriós". Així doncs, Aragonès ha esquivat apuntar responsables polítics de la Moncloa, però sí que ha volgut assenyalar un dels seus organismes: "No cal ser Sherlock Holmes per assenyalar el CNI".

Així ho ha dit el president en una entrevista a RAC1, dos dies després de destapar-se la polèmica de l'espionatge a més de 60 independentistes. Aragonès ha insistit que veu convenient fer un "cara a cara" amb Pedro Sánchez, tot i que ha reconegut que no sap si aquesta trobada serà entre presidents o entre els seus equips. De fet, el president de la Generalitat ha explicat que avui Sánchez havia de venir a Barcelona per inaugurar una empresa on Aragonès també havia d'assistir, però el president català li va dir que no tenia sentit coincidir com si no hagués passat res i finalment Sánchez no ha vingut.

 

En qualsevol cas, ben igual com va fer ahir en una declaració des del Palau de la Generalitat, Aragonès ha insistit que les relacions amb el govern espanyol queden afectades i que és imprescindible saber què va passar, qui ho ha ordenat, quin organisme ho ha fet i qui n'estava assabentat, i a partir d'aquí valorar les mesures i les dimissions pertinents: "La confiança està a nivells molt baixos", ha insistit, i ha dit que a hores d'ara la relació amb l'estat espanyol està "molt danyada", que no trencada. Així, el president ha assegurat que seguiran celebrant reunions de "caràcter tècnic" com pot ser pels Jocs Olímpics d'Hivern, i que després cada membre del Govern valorarà si es fan o no reunions d'un caire més polític. 

Mantenir el diàleg

Preguntat directament sobre què passaria si la investigació que reclama que hauria de dur a terme la Moncloa, Aragonès ha dit que ERC haurà de debatre si ha de continuar com fins ara amb el govern espanyol o ha de canviar: "Jo soc partidari que la relació no pot continuar igual", ha dit, i ha avisat: "Si no s'assumeixen responsabilitats, serà molt díficil que continuï l'estabilitat parlamentària". 

Ara bé, el president ha defensat una vegada més la via del diàleg: "És la via per poder avançar. Mentre no se'n proposi una de millor i més eficaç, jo em mantindré en aquesta via i treballaré per la unitat de l'independentisme i de tots aquells que defensem un referèndum per resoldre el conflicte polític que tenim". 

Borràs demana dimissions

Aquest mateix matí la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha estat molt més crítica amb els responsables polítics del govern espanyol. En una entrevista ha exigit les dimissions del president Pedro Sánchez, i els ministres de l'Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles pel CatalanGate assegurant que ja ha passat el moment de només demanar explicacions, i també ha anunciat que mobilitzarà el Parlament per fer una ofensiva legal. Malgrat ser preguntat, Aragonès no ha volgut valorar aquestes peticions de dimissions, i s'ha limitat a dir que és "lògic que el Parlament surti en defensa dels seus membres".