Encara és possible l'acord en l'espai de JxCat, en plena ebullició després que el president en l'exili, Carles Puigdemont, ha aconseguit el control del partit. Així, el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, no ha descartat presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament amb el nou partit que impulsi Puigdemont, i que ara podria tenir com a nom definitiu el de JxCat.

Aquesta participació podria donar-se, segons Solsona, a nivell de llistes electorals encara que no hagin assolit abans un acord sobre la confluència del PDeCAT i la Crida en el nou JxCat o l'organització que lideri Puigdemont, el congrés de la qual està previst per al 25 de juliol. La direcció oficial del PDeCAT, que encapçala David Bonvehí, s'oposa a la dissolució del partit, successor de Convergència, en l'espai reordenat de JxCat.

Concurrència electoral

Aquest dissabte, en una entrevista a Europa Press, Solsona, alcalde de Mollerussa i un dels homes forts dels oficialistes del PDeCat, ha indicat: "Veurem quan convoca el president [Quim Torra] les eleccions, veurem quan hi hagi les dates en què legalment s'hagin de formular les diferents propostes electorals. El que quedarà clar és que la confluència a nivell d'organització no haurà estat possible, i es veurà si podrà ser una confluència a nivell de concurrència electoral", ha declarat.

El PDeCat, la Crida i grups d'independents han format part de les llistes de JxCat com a marca electoral des que es va fundar el 2017 per concórrer a les eleccions del 21-D.

Solsona ha argumentat que si des del PDeCAT apel·len a la unitat, no poden posar condicions "que excloguin prèviament ningú", per la qual cosa no tanquen la porta a cap possibilitat.

Malgrat tot, l'alcalde ha recalcat que intentaran fins a l'últim minut un acord amb la Crida Nacional per la República, que presideix Jordi Sànchez, i Solsona veu marge per a possibles "acostaments" fins que es convoquin les noves eleccions al Parlament. El president Torra, pendent de la seva inhabilitació definitiva al Tribunal Suprem després d'haver estat condemnat per desobediència, manté la decisió sobre el calendari electoral en l'aire. 

puigdemont bonvehí brussel·les @davidbonvehiEl president a l'exili, Carles Puigdemont, i el del PDeCAT, David Bonvehí, en una trobada a Brussel·les / @davidbonvehi

Les negociacions no estan trencades

"Treballarem fins al final per aconseguir un acord, però també estem preparats per a un desacord", ha assegurat Solsona. Segons ell, les negociacions, en les que està implicat l'entorn de Puigdemont i, especialment, la Crida de Jordi Sànchez, no estan trencades per part del PDeCAT, si bé estaven millor abans de l'anunci de Puigdemont d'organitzar una nova força política.

Solsona argumenta que el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha mantingut contactes i canals oberts amb tots els actors de JxCat, però ha lamentat que hi hagi qui decideixi "de manera molt unilateral anar tirant".

Per al portaveu, qui posa el peu a l'accelerador són els qui anuncien un nou partit sense avisar-los, malgrat ser en una taula de negociació. Solsona ha contrastat aquesta actitud amb la "lleialtat" demostrada pel PDeCAT.

 

Imatge principal: Marc Solsona, portaveu del PDeCAT i alcalde de Mollerussa / Europa Press