Les peces del complex procés de reordenació de l'espai puigdemontista comencen a encaixar. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ja controla el partit Junts per Catalunya (JxCat). Carles Valls Arnó, alcalde de Balenyà, proper a Puigdemont i al president de la Crida, Jordi Sànchez, és el nou president de JxCat. Així ho ha avançat Catalunya Informació i ha confirmat ElNacional.cat en fonts de la formació. 

Junts per Catalunya ha estat la marca electoral del també denominat espai postconvergent des de les eleccions al Parlament del 2017, i ha concorregut també a les posteriors eleccions generals espanyoles, municipals i europees. Les llistes les han integrat membres del PDeCAT —la formació successora de l'extinta Convergència Democràtica—, la Crida i diversos grups d'independents de l'entorn de Puigdemont. 

registre Ministeri Interior Junts per Catalunya

Registre de Junts per Catalunya al Ministeri de l'Interior, on figura Carles Valls com a nou president de la formació

 

El PDeCAT i la propietat de JxCat

El PDeCAT ha sostingut fins ara que era el propietari de la marca JxCat i que l'havia registrada com a partit al Ministeri de l'Interior. Però, en realitat, qui ho havia fet era una militant, Laia Canet, qui, a la vegada n'ostentava la presidència. Canet l'ha cedit ara a Carles Valls, segons les fonts consultades per aquest diari. Des del PDeCAT s'ha assegurat a Europa Press que tenen documents que indiquen que no es pot fer l'operació de canvi de nom al registre de partits i que faran les "accions" que considerin oportunes. 

En conseqüència, la crida que van fer Puigdemont, els presos polítics i diversos càrrecs electes de JxCat a articular una nova organització on conflueixi l'espai puigdemontista i postconvergent es concretarà el 25 de juliol en el congrés del partit Junts per Catalunya, que d'aquesta manera tindrà plena operativitat com a formació política —fins ara ha funcionat, a la pràctica, com una sigla electoral—. 

El procés de reordenació interna ha topat fins ara amb les reticències de la direcció oficialista del PDeCAT que, encapçalada per David Bonvehí, es nega a dissoldre's dins de JxCat i reclama un pacte —similar al dels socis de l'antiga CiU— pel qual accedeixi al 50% dels càrrecs orgànics i llocs a les llistes electorals.

David Bonvehi Consell Nacional ACNDavid Bonvehí, president del PDeCAT, al consell nacional del partit / ACN

La Crida i Independentistes d'Esquerres

Davant la falta d'acord, després de mesos de negociacions, Puigdemont ha decidit tirar pel dret i el control directe de JxCat com a partit li facilitarà el seu objectiu. Bonvehí i els seus quedarien abocats a la ruptura interna del PDeCAT i amb JxCat, tot i que no es descarta un acord d'última hora que faciliti la integració.

Mentrestant, la Crida, que lideren Jordi Sànchez i Toni Morral, ha convocat una consulta interna als seus associats per dissoldre's a JxCat i grups d'independents com ara Independentistes d'Esquerres, encapçalat per l'alcalde de Montblanc i exmembre d'ERC Josep Andreu, també s'han posicionat a favor que es creï una única organització política liderada per Puigdemont.