El nou partit que impulsa Carles Puigdemont en l'espai de JxCat comença a posar-se en marxa amb una reunió la setmana vinent per preparar el congrés fundacional de la formació, programat per al 25 de juliol.

El manifest fundacionals el signen 50 persones de l'entorn de JxCat, PDeCAT i la Crida, a més d'independents i exmembres d'altres forces com ERC i ICV. Tots ells tenen previst celebrar la setmana vinent la primera trobada conjunta de manera telemàtica.

L'objectiu és posar en marxa els treballs per organitzar el congrés que està previst que sigui presencial i online, i que es farà a Catalunya.

Ponències Congressuals

S'ha programat la constitució de grups de treball per tirar endavant els textos congressuals, entre els quals la ponència política, la d'organització i la definició de l'estructura del nou partit.

De moment aquest espai assegura que no renuncia al nom de JxCat. Aquesta marca amb què es va impulsar la candidatura de Carles Puigdemont en les eleccions del 21-D va ser posteriorment registrada al ministeri de l’Interior pel PDeCAT i és, per tant, el partit demòcrata qui en té la propietat.

La responsable del grup municipal per Barcelona, Elsa Artadi, ha advertit en declaracions a la SER que aquesta marca, pertany al més d’un milió de votants de la formació.

El grup impulsor del nou partit està encapçalat per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, junt amb els presos polítics del PDeCAT i el conseller a l'exili Lluís Puig.

Entre el grup promotor també hi figura la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el conseller de Política Territorial, Damià Calvet, així com la vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras. Tots ells membres del PDeCAT. De fet, entre els 50 signants figuren dos membres més de l'executiva del partit, Lluís Guinó i Montse Morante.

Dins del PDeCAT, el moviment de Puigdemont s'ha encaixat amb malestar. Fonts del partit asseguren que aquest pas endavant "fa cada vegada més complicat" la possibilitat d'un acord.

Per contra, la Crida de Jordi Sànchez ha anunciat que la setmana vinent plantejarà una consulta als simpatitzants sobre el futur del partit, davant de l'anunci de Puigdemont.

Amb tot, el PDeCAT segueix mantenint converses amb la Crida. L'executiva del partit demòcrata va rebutjar la darrera proposta d'encaix del PDeCAT dins de l'espai de JxCat a partir d'una nova formació sense vetos ni quotes que ajornava sis mesos la decisió sobre la dissolució del PDeCAT.

La cúpula demòcrata que presideix David Bonvehí rebutja parlar de dissoldre la formació. No obstant això, fonts de la Crida insisteixen que la seva demanda per negociar no és que es dissolgui el PDeCAT sinó que la composició del nou espai es faci de manera individual no com a partits, i per tant, no es contemplen el repartiment d'espais en funció de les sigles.