L'executiva nacional de Junts per Catalunya s'ha reunit aquest dissabte al matí amb caràcter extraordinari en el marc dels plens de constitució dels ajuntaments de Catalunya per al mandat 2023-2027. Les mirades, més enllà de Barcelona, també estaven posades a Ripoll i la direcció nacional ha emès un comunicat traslladant el seu malestar amb els seus regidors a la capital del Ripollès per no barrar el pas a l'alcaldia a Sílvia Orriols: "L'executiva no comparteix la decisió dels regidors de no impedir l'accés a l'alcaldia de la candidata d'Aliança Catalana, perquè transcendeix Ripoll".

La pilota era, en bona part, a la teulada dels juntaires, ja que els seus vots eren imprescindibles perquè Orriols no fos alcaldessa. ERC, el PSC i la CUP tenien un acord (els tres partits sumen set regidors) i els tres de Junts haurien permès un cordó sanitari a l'extrema dreta. Aquest dissabte, però, el fet que hi hagi hagut candidatures separades de Manoli Vega (Junts) i Chantal Pérez (ERC) ha impedit construir una majoria alternativa i això ha ungit Sílvia Orriols com a alcaldessa.

La setmana ha estat convulsa a Junts per la situació a Ripoll. El dilluns, la direcció nacional donava suport a l'impuls d'un acord que permetés aïllar la candidata d'Aliança Catalana, però hores més tard el comitè local dels juntaires a la capital del Ripollès traslladava el seu enuig perquè no s'havia respectat la seva "autonomia" a l'hora d'abordar els pactes a la ciutat. En aquest context, l'equip encapçalat per Manoli Vega anul·lava una reunió amb Esquerra, el PSC i la CUP per tractar internament, en primer lloc, quin pas fer. L'endemà, Junts anunciava que Vega es postularia a l'alcaldia i apel·lava les "forces centrals" de la vila per teixir una entesa.

"La situació és reconduïble"

El comunicat de la direcció nacional també carrega contra les altres formacions ripolleses i rebutgen el seu "sectarisme" per "impedir un pacte per un govern central", especialment contra els que "han exercit vetos per treure'n profit partidista". Malgrat la investidura de Sílvia Orriols, l'executiva manifesta que "la situació és reconduïble" i fan una crida a "la resta de formacions polítiques a començar les negociacions des d'avui mateix per pactar un nou govern municipal". "Com a partit, estarem sempre contra qualsevol forma d'expressió de la ultradreta, porti la bandera que porti, estigui on estigui", afirmen.

Els juntaires defensen que van presentar la proposta per fer "un govern central" amb ERC i el PSC com a "segona força política al consistori" i que el divendres al matí hi havia acord amb els republicans, que després se'n van "desentendre" per "raons" que al·leguen no conèixer. "El partidisme s'ha imposat per damunt de la necessària unitat contra el feixisme; els interessos de partit, el sectarisme i la miopia política han impedit un govern central, estable i fort", lamenten. Junts reitera la necessitat de reprendre les negociacions amb Esquerra i el PSC per tenir un govern "que vetlli per la convivència i faci progressar" Ripoll.