ERC, PSC i CUP han trencat negociacions aquest divendres al vespre amb Junts per Ripoll que intentaven formar un pacte alternatiu perquè no sortís escollida alcaldessa la candidata islamòfoba Sílvia Orriols (Aliança Catalana), que podria governar automàticament com a llista més votada. Fonts de la negociació han indicat a l'ACN que un dels obstacles ha estat el veto de Junts a la CUP com a soci de govern, mentre que Junts vol tenir l'alcaldia com a força més votada després d'Aliança Catalana, una idea que ERC, PSC i la CUP han rebutjat. Un acord de Junts amb ERC, el PSC i un independent, ja tindria per si sol la majoria absoluta.

ERC, PSC i CUP, que van fer el seu pacte al marge de Junts i sense incloure'ls a les converses, han acusat aquest partit de ser la causa de la ruptura. "Bloquejar i vetar grups polítics democràtics no és el que cal prioritzar ara. El que més necessita la vila és un projecte fort i amb uns objectius comuns i un full de ruta clar per la defensa dels drets humans, la pau i la convivència a Ripoll", han retret en un comunicat conjunt. "Mantenim la proposta que ja vam fer d'un govern estable entre ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP, format per 7 regidors que representen el 42% dels vots, com la fórmula més adient per a aquest nou mandat", insisteixen els tres grups. Junts per Ripoll no s'ha pronunciat de moment sobre la situació, de tal manera que està a l'aire quina serà la seva postura demà al ple d'investidura, tot i que en principi podrien votar per la seva candidata. El tripartit d'ERC, PSC i CUP encara podria assolir la majoria necessària per aconseguir l'alcaldia si els de Junts els donessin suport, però com que l'acord només implica els tres partits, llavors l'alcaldia seria per a ERC, la tercera formació de la localitat, i no sembla que prosperi.

Junts ha explicat en un comunicat, que aquest divendres s'han reunit amb representants locals i nacionals d'ERC i que havien tancat un acord per fer una majoria de govern amb la seva proposta, però a la tarda ERC els ha telefonat i els ha comunicat que "es desdeien de l’acord, que no se sumarien a la proposta i que optarien per fer un govern amb PSC i la CUP". Aquesta fórmula, però, no té prou regidors. "Davant aquest fet, Junts per Catalunya expressa la seva estupefacció per la situació creada, alerta del risc que suposa per a Ripoll una manca d’entesa entre les forces del municipi i fem una darrera crida a l’acord per garantir un govern municipal central, democràtic i favorable a la convivència", han afegit.

Aquesta ha sigut una setmana decisiva en les negociacions per intentar vestir un govern alternatiu i evitar que governi Sílvia Orriols. Dilluns a la nit saltava la notícia amb un comunicat on ERC, PSC i l'Alternativa per Ripoll-CUP anunciaven que havien arribat a un acord de govern, tot i no tenir majoria, i alhora que demanaven a Junts que hi donés suport per poder assolir els 2 regidors que els fan falta per arribar a la majoria de 9. Mentrestant, la força guanyadora islamòfoba ha declinat obrir negociacions amb cap de les altres forces malgrat no tenir tampoc la majoria absoluta, convençuda que no apareixeria una majoria alternativa. Si demà al ple d'investidura no surt una candidatura amb majoria, Sílvia Orriols serà proclamada alcaldessa de forma automàtica.

Aliança Catalana té 6 regidors a Ripoll, seguida per Junts amb 3, ERC amb 3, el PSC amb 2, la CUP amb 2 i uns independents amb 1. La majoria absoluta està situada en els 9 regidors.