L'executiva de Junts per Catalunya s'ha reunit aquest dilluns i ha optat per esmenar a la totalitat les paraules de la seva presidenta, Laura Borràs, que aquest diumenge no es mostrava "partidària" d'un acord amb ERC, el PSC i la CUP per evitar que Sílvia Orriols, la guanyadora de les eleccions a Ripoll amb el partit d'extrema dreta Aliança Catalana, sigui alcaldessa. En una compareixença posterior a la reunió de la direcció, Míriam Nogueras ha estat molt contundent: "La posició de Junts és inqüestionable: sempre hem marcat un cordó sanitari contra la ultradreta i ha quedat ratificat per l'executiva". En aquesta línia, ha fet referència a unes declaracions que aquest matí ha fet la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ja anaven en la línia d'impedir un govern d'Orriols.

D'aquesta manera, el partit tanca files amb la possibilitat d'impulsar un acord contra l'extrema dreta amb Esquerra, el PSC i la CUP, desmarcant-se de l'opinió manifestada el diumenge per Borràs. De fet, la presidenta de la formació va afegir unes hores després que "com a norma general" està d'acord amb "respectar la llista més votada" des de "l'absoluta determinació" amb què sempre ha "combatut l'extrema dreta". En aquest sentit, argumentava que potser "deixar-los governar un temps pot provocar una moció de censura quan tothom vegi el seu autèntic rostre, quan tothom vegi si saben o no governar i llavors foragitar-los sense convertir-los en víctimes i fent-los créixer".

 

Aquest matí, Anna Erra defensava donar "autonomia municipal" al partit a Ripoll, però subratllava que el partit sempre ha posat una "línia vermella" als discursos d'odi i als partits d'extrema dreta: "Ningú vol que guanyin partits que fomenten l'odi", asseverava la presidenta del Parlament. Nogueras, que ha comparegut per fer balanç de l'última legislatura al Congrés, ha defensat la importància de lluitar contra l'extrema dreta i ho ha estès a Vox: "A Vox no l'aturaran les esquerres espanyoles, sinó que els aturarem a Catalunya. A nosaltres no ens han d'explicar com es frena l'extrema dreta".

Aragonès ha "desaprofitat l'oportunitat" de fer un "canvi profund"

Preguntada pel relleu de tres consellers que ha efectuat aquest dilluns el president Pere Aragonès, Míriam Nogueras, recentment proclamada candidata de Junts al Congrés, ha apuntat que des del partit han "trobat a faltar" que el Govern "no hagi sabut o volgut llegir el que està passant al país des de fa molt temps i que no hagi sabut llegir els resultats del 28 de maig". Per als juntaires, l'executiu tenia "l'oportunitat de fer un canvi profund, un canvi de guió", però en comptes de fer un viratge "en clau nacional", lamenten que l'han fet "en clau de partit".

Unes eleccions que van sobre "PSOE-PP o Catalunya"

Míriam Nogueras, que ha comparegut acompanyada de la resta de caps de llista del partit al Congrés —Marta Madrenas (Girona), Isidre Gavín (Lleida) i Josep Maria Cruset (Tarragona)—, ha volgut situar el focus de les eleccions generals del 23 de juliol en l'elecció entre "el PP-PSOE o Catalunya". "Ara el que toca és defensar Catalunya", ha destacat. Nogueras ha denunciat els incompliments del govern espanyol durant la legislatura i ha assenyalat que, si Junts té la clau, "les coses canviaran i res tornarà a ser com fins ara". Segons ha dit, seran "implacables": "Si la clau la tenim nosaltres, l'objectiu és avançar i prendre la iniciativa". Ara bé, ha exposat que no van al Congrés a "investir cap president espanyol", sinó a "defensar Catalunya".

La portaveu juntaire a la cambra baixa espanyola ha refermat la rellevància d'aquests comicis i ha argumentat que "si abandones o t'abstens, guanya Espanya". Míriam Nogueras ha criticat que, en aquests darrers anys, hi ha hagut "afectacions competencials i econòmiques" per a Catalunya: "Hem perdut oportunitats, benestar, recursos i competències, el projecte de país que tenim està seriosament en risc", ha indicat. A parer de la candidata, "no és normal que en els últims 40 anys no s'hagi aprovat ni un sol pressupost a l'Estat que s'hagi pagat íntegrament a Catalunya".