Junts per Ripoll mou fitxa. Després de l'anunci que aquest matí han oficialitzat ERC, PSC i la CUP per fer alcaldessa Chantal Pérez i evitar un govern de Sílvia Orriols, aquestes tres formacions han volgut situar tota la pressió cap als juntaires perquè els seus tres regidors són necessaris per arribar a la majoria absoluta i per tal que el partit d'extrema dreta Aliança Catalana no arribi a encapçalar l'ajuntament de la capital del Ripollès. L'executiva local de Junts ha acordat "liderar les converses amb totes les forces polítiques centrals de Ripoll per arribar a un gran pacte" per la ciutat. Per tirar endavant aquest "gran pacte", han acordat impulsar la seva candidatura en tant que "segona força més votada per aglutinar el màxim de sensibilitats centrals per donar impuls al model" que defensen. En aquesta línia, expressen que treballaran per "tenir una opció de govern forta, sòlida i amb lideratge per afrontar els reptes" que hi ha.

Els juntaires, però, lamenten que el pacte anunciat entre Esquerra, el PSC i la CUP els ha "exclòs" quan són "imprescindibles per la governabilitat". A parer de la candidatura que va encapçalar Manoli Vega, "no es pot pretendre fer un acord viable de futur a Ripoll" sense comptar amb ells i denuncien que aquestes forces els han "menystingut" demanant-los una "adhesió gratuïta" sense negociar amb ells. Per tot plegat, no veuen comprensible que els tres partits que han arribat a un acord hagin "trencat unilateralment" les negociacions i hagin "tirat pel dret" sense pensar que són "imprescindibles per formar una alternativa".

Un Ripoll "sense etiquetes"

Junts per Ripoll s'inclina per liderar una majoria alternativa i defensen la centralitat del seu projecte: "Els extrems són excloents i no sumen per fer el projecte integrador i fort que necessita el nostre poble". Aquest pacte, afegeixen, és per un Ripoll on "hi veiem persones, ni races ni colors, ni sexe ni religions". "En aquests moments no fan falta etiquetes, sinó que els ripollesos i ripolleses ens comprometem a afrontar els reptes que tenim, evitar les confrontacions, evitar el discurs de l'odi i crear un poble d'oportunitats", reivindiquen. Encara en el comunicat, indiquen que volen una ciutat "cohesionada, compromesa amb les persones, dinàmica econòmicament, sostenible, segur i escoltant el conjunt de la població".

L'anunci arriba un dia després que hi hagués mala maror entre la direcció nacional i el comitè local. El dilluns al migdia, Míriam Nogueras afirmava que l'executiva havia tancat files amb la possibilitat d'impulsar un cordó sanitari contra l'extrema dreta a Ripoll: "La posició de Junts és inqüestionable, sempre hem marcat un cordó sanitari contra la ultradreta i ha quedat ratificat per l'executiva". Les paraules creaven malestar als quadres juntaires de Ripoll, atès que apel·len a la seva autonomia a l'hora de decidir sobre els pactes a la seva vila. Per aquest motiu, suspenien una reunió que tenien el mateix dilluns al vespre amb ERC, PSC i la CUP, on aquestes tres formacions els anaven a explicar els detalls de l'acord assolit. En paral·lel, els juntaires abordaven internament el seu posicionament, que han acabat fent públic aquest dimarts per anunciar que volen encapçalar un pacte amb les "forces centrals" de la ciutat i ser qui lideri l'acord.