Les darreres 48 hores han estat convulses a Junts per Catalunya pel possible cordó sanitari a l'extrema dreta a Ripoll. El diumenge, la presidenta del partit, Laura Borràs, afirmava que no era "partidària" d'un acord d'aquesta mena i defensava que "com a norma general" s'inclina per respectar la llista més votada. Aquestes declaracions li han comportat retrets tant per part d'ERC com de la CUP i, després de l'executiva d'aquest dilluns, Míriam Nogueras ha estat taxativa amb el que s'ha abordat a la reunió i ha traslladat el suport del partit per impulsar un acord a quatre per impedir que Sílvia Orriols sigui alcaldessa de la capital del Ripollès: "La posició de Junts és inqüestionable: sempre hem marcat un cordó sanitari contra la ultradreta i ha quedat ratificat per l'executiva".

 

Aquestes declaracions han causat malestar a l'executiva local dels juntaires a Ripoll, que defensen la seva autonomia per decidir sobre aquest possible pacte contra l'extrema dreta. De fet, a hores d'ara, afirmen que l'entesa amb ERC, el PSC i la CUP no està tancada. Aquest vespre, s'havien de reunir amb aquestes tres formacions per tal que els donessin detalls de l'acord i una proposta per a l'entesa, però la trobada no es produirà a petició de Junts —segons avança Nació i ha confirmat aquest diari—, sinó que primer hi haurà noves reunions a nivell intern del partit per valorar què fer.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la nova presidenta del Parlament, Anna Erra, ha fet al·lusió a aquesta qüestió i ha defensat l'"autonomia municipal" del partit a Ripoll per adoptar aquesta decisió. En tot cas, ha volgut remarcar que Junts sempre ha posat una "línia vermella" als discursos d'odi i als partits d'extrema dreta, tot assegurant qeu "ningú vol que guanyin partits que fomenten l'odi". Per la seva banda, Laura Borràs va aclarir el mateix diumenge, després de la polèmica generada, que potser deixar governar Aliança Catalana un temps "pot provocar una moció de censura quan tothom vegi el seu autèntic rostre, quan tothom vegi si saben o no governar i llavors foragitar-los sense convertir-los en víctimes i fent-los créixer". Paral·lelament, posava com a exemple Badalona, on Xavier García Albiol va arrasar als últims comicis, arribant als 18 regidors dels 27 que formen el plenari.

Els resultats a Ripoll

A Ripoll, la victòria se la va endur Aliança Catalana, que va aconseguir el 30,8% dels vots i 6 regidors. Els altres onze regidors corresponen a Junts (3), ERC (3), PSC (2), CUP (2) i Independents de Ripoll (1). Fa pocs dies, Esquerra, el PSC i la CUP van anunciar un principi d'acord per evitar que Orriols sigui alcaldessa, però la seva suma es queda a dos regidors de la majoria absoluta, de manera que necessiten de la complicitat de Junts per Catalunya per poder sumar i fer aquest cordó sanitari.