Els dos diputats d’UPN que van trencar la disciplina de vot i van posar en risc l’aprovació de la reforma laboral continuen plantant cara. De fet, han anunciat al seu partit que no pensen abandonar els seus escons, i que, per tant, la decisió de dimitir no se la plantegen. El cas és que el comitè de garanties i disciplina d'UPN ha proposat suspendre’ls de militància durant dos anys i mig per no haver acatat la directriu del partit de donar suport a la reforma laboral. Davant d’aquesta decisió del comitè, els diputats Sergio Sayas i Carlos García Adanero han carregat contra el partit, i l’han titllat de “profundament injusta”. En una roda de premsa, han anunciat que presentaran al·legacions i un recurs, i han deixat ben clar que no pensen abandonar el seu escó al Congrés dels Diputats. 

Segons Sayas i García Adanero, la decisió del Comitè de Garanties no està “ni fonamentada ni motivada”. Davant d’aquest escenari, els dos diputats díscols han assegurat que s’inicia un “procés llarg”. Segons ells, era “evident des del primer moment” que la intenció del partit era expulsar-los. En aquest sentit, han insistit que no pensen posar-ho gens fàcil. De fet, Sayas ha assegurat que compta amb el suport de la militància: “La direcció ens vol fora, però la militància ens vol dins”, ha manifestat, a més d’afegir que durant quatre dies ha estat “trepitjant els carrers de Navarra”. “No podia donar ni una sola passa i les mostres de suport són clamoroses”.

La decisió de la direcció del partit ha arribat després que el comitè executiu d’UPN sol·licités que els dos diputats entreguessin l’acta de diputat o, en cas contrari, iniciar el procediment per expulsar-los. Ara Sayas i García Adanero disposen de cinc dies per presentar al·legacions a la proposta del comitè de garanties. Segons García Anadero, l’expulsió “no és possible estatutàriament” perquè “han buscat una expulsió en diferit”. “No sé si hi ha cap òrgan amb tanta rapidesa per prendre decisions, no sé si existeix a tota Espanya", ha manifestat.

Cal recordar que els dos diputats díscols van posar en perill l'aprovació de la reforma laboral. UPN havia pactat el seu suport en la votació, però a última hora García Adanero i Sayas van desmarcar-se del partit. La reforma laboral es va quedar sense els suports necessaris al Congrés dels Diputats per tirar endavant, però un error d'un diputat del Partit Popular va salvar-ne l'aprovació. Va ser l'ara famós Alberto Casero, que ha denunciat que la presidenta de la cambra baixa, la catalana Mertixell Batet, ha vulnerat els seus drets.