La reforma laboral va ser aprovada ahir per una carambola irrepetible. La convalidació va ser tan rocambolesca, gràcies a l'error d'un diputat del PP, que la dreta i l'extrema dreta ja han començat a fer córrer la teoria de la tupinada al Congrés dels Diputats. Avui mateix, el parlamentari afectat, Alberto Casero, ha dirigit un escrit a la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, denunciant que s'han vulnerat els seus drets. Argumenten, sense proves, que es va produir un error informàtic que va tergiversar el sentit del seu vot, canviant el no pel . Els serveis del Congrés ja han dit que el sistema funciona perfectament. De fet, Casero també va votar en contra de la tramitació com a projecte de llei, a diferència del seu grup, fet que apuntala la hipòtesi de l'error humà. I es va equivocar també en una tercera votació.

En la carta dirigida a Batet, el diputat del PP per Cáceres denuncia que "s'ha vist vulnerat el seu dret fonamental a l'exercici del vot establert per la Constitució" i que el resultat de la votació "no expressa la voluntat popular". La missiva insisteix que, un cop efectuada la votació telemàtica, "va advertir que el certificat emès per la cambra no es corresponia amb el sentit de vot que manifestava" abans de l'inici de la votació presencial. Però Alberto Casero no va rebre resposta de la Mesa i va comunicar l'"anomalia" a la presidenta del Congrés a través de la vicepresidenta segona, Ana Pastor. "Va decidir unilateralment i de forma arbitrària arrogar-se la voluntat de la Mesa en el seu conjunt donant inici a la votació", rebla.

 

No és l'únic escrit. En les últimes hores, també la portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, ha dirigit una missiva a Meritxell Batet on reclama que no sigui publicada la votació del ple sobre el decret de la reforma laboral i que no es remeti la resolució per la qual s’ordena la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat.

Als tribunals?

La dreta n'ha fet la seva nova batalla. Ahir mateix, després que els populars es reunissin amb la presidenta Batet, Pablo Casado ja va avançar que recorreran davant la Mesa i del Tribunal Constitucional "per defensar la voluntat del parlament". En aquest sentit, el líder estatal del PP va denunciar que "és un frau democràtic contravenir el sentit de vot d'un diputat per a imposar l'aprovació d'un decret" i que "no es pot tolerar aquest atropellament a les institucions".

La portaveu de l'extrema de Vox, Macarena Olona, va parlar d'una "tupinada" per part de la Mesa de la cambra baixa. Conscient que les seves queixes no prosperarien davant l'òrgan de govern del parlament, la dirigent ultra va avançar que també recorreran en empara davant del Tribunal Constitucional. "Esgotarem totes les instàncies, inclosa la penal si es demostra la tupinada per part de la presidenta del Congrés", va assegurar Olona, que va assenyalar que Batet hauria d'haver convocat la Mesa del Congrés abans de la votació presencial "perquè prengués la decisió oportuna".