Per si la negociació per la investidura de Pere Aragonès no tingués, de sèrie, prou obstacles pel camí, en les últimes setmanes n'han anat sorgint d'extres. És el cas del cessament de Jaume Alonso-Cuevillas com a conseqüència de la seva esmena a l'estratègia independentista d'impulsar, encara que només sigui de manera simbòlica i malgrat l'amenaça constant de querelles, iniciatives parlamentàries contra la monarquia i a favor de l'autodeterminació. La sortida del secretari segon de la Mesa deixa una vacant que caldrà substituir en un ple. Junts demana situar-hi la seva diputada Aurora Madaula. I perquè això passi, ERC té l'última paraula. Els republicans garanteixen a aquest diari que "no serà un problema". 

Com ja va explicar fa un parell de dies ElNacional.cat —i ha certificat avui RAC1—, en la represa de la negociació entre els dos partits que va produir-se dimecres a la tarda, va quedar clar que els de Junqueras "no posaran pegues" ni especularan amb la possibilitat de regalar els seus 33 vots als comuns, que han postulat Lucas Ferro per al càrrec de Cuevillas. 

Els junters exposen que, en virtut del pacte existent entre les tres forces independentistes del Parlament, la substitució d'un dels seus membres a la mesa ha de ser automàtica. Així havia estat en anteriors legislatures, llavors amb membres d'ERC. Els republicans admeten que la cosa és així, però han fet veure a Junts que, si bé compliran, serà malgrat el lleig d'haver deixat caure Aragonès en les dues primeres sessions d'investidura. 

En públic, dirigents d'ERC han apuntat que cal vincular una votació a l'altra, és a dir, la del nou secretari segon a la de la investidura d'Aragonès. 

L'operació Ferro, anul·lada

La votació per la secretaria segona de la Mesa haurà de ser en un ple separat del d'investidura. Dimecres, la CUP ja va anunciar que avalarà la proposta de Junts, tot i mostrar la seva preocupació per l'afer Cuevillas. Els 9 diputats anticapitalistes votaran per Madaula. 

Així doncs, si res no canvia a última hora, la diputada juntera comptarà amb el suport dels 74 escons independentistes de la cambra. Una majoria sòlida que anul·la l'intent dels comuns per fer trontollar la tortuosa relació ERC-Junts presentant un candidat alternatiu. El PSC i el PP ja havien avançat el seu suport al representant d'En Comú Podem per restar pes a l'independentisme a la Mesa, que es quedaria amb cinc de les set cadires. Les altres dues són per als socialistes. 

A la imatge principal, Cuevillas i Madaula en un acte de Junts. / S. Alcàzar