Hi ha coses difícilment digeribles, encara que formis part del mateix govern. En aquest cas, que el cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villaroya, s'hagi saltat la cua amb altres alts càrrecs militars i hagi rebut ja la primera dosi de la vacuna. Per aquest motiu, des d'Unidas Podemos ja han reclamat explicacions al Ministeri de Defensa i fins i tot la dimissió o cessament del JEMAD. La picaresca amb la vacuna del coronavirus s'ha estès més enllà de quatre regidors. L'Exèrcit compta, a més, amb el seu propi protocol.

L'encarregat de verbalitzar-ho ha estat Enrique Santiago, diputat d'Unidas Podemos al Congrés i secretari general del PCE. "Si és cert que el JEMAD (secretari d'Estat) s'ha vacunat, ha de dimitir o ser cessat pel president", ha exigit en un missatge al seu compte de Twitter. De la mateixa manera, Santiago ha apuntat cap a la ministra: "Si el Ministeri de Defensa ha elaborat un protocol que ha permès a aquests comandaments vacunar-se abans que la població o que altres militars en risc, Robles ha de donar explicacions".

Un cop feta pública la notícia, la ministra de Defensa ha demanat un informe al mateix JEMAD perquè li doni més detalls del protocol que s’ha seguit per a establir les prioritats. Margarita Robles ha assegurat que no en tenia constància, que ho ha sabut després de veure-ho publicat als mitjans de comunicació. “En funció del que digui l’informe, veurem”, ha assegurat la dirigent socialista. Ha subratllat, però, que l’Estat Major de la Defensa “treballa sempre amb molt rigor”.

En la mateixa línia que Enrique Santiago s'han pronunciat diputats d'altres formacions. El parlamentari d'EH Bildu, Jon Iñarritu, no s'ha mostrat sorprès però sí que s'ha preguntat si hi haurà dimissions i si "el capital general dels Exèrcits", en referència al rei Felip VI, també ha rebut la vacuna abans d'hora.

Protocol propi

La justificació de l’Estat Major de la Defensa? Que les Forces Armades tenen assignades una quantitat de dosis que es troben al marge de les repartides a les comunitats autònomes per a la població civil. I tenen el seu propi protocol. No obstant això, també hi ha uns grups prioritaris, que segueixen aquest ordre: personal sanitari militar, militars que participaran de missions internacionals i, en últim lloc, l’estructura de comandament seguint un criteri d’edat. A més del JEMAD Villarroya, també han estat vacunats el comandament d’operacions, el general Francisco Braco, i el cap de l’Estat Major Conjunt, el tinent general Fernando García González-Valerio. Ni tan sols han acabat amb el personal sanitari militar.