Polítics i militars. L'escàndol de la vacunació a persones que no formen part de cap residència de gent gran ni són sanitaris se centra en aquests dos col·lectius públics. El darrer, també comença a patir les primeres conseqüències per saltar-se l'ètica i les normes. Segons informa l'agència Colpisa, el primer en prendre decisions ha estat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska i no la de Defensa, Margarita Robles.

Grande-Marlaska ha decidit cessar del seu càrrec a l'enllaç de la Guàrdia Civil al JEMAD, l'Estat Major de la Defensa. El nom propi no ha trascendit però és la primera conseqüència després de conèixer que, començant pel mateix Miguel Ángel Villaroya, el cap del JEMAD i home que sortia a donar lliçons a la població durant la primera onada, haguessin decidit gastar-se dosis de Pfizer pel seu lucre personal.

jemad miguel angel villaroya Pool Moncloa/JM CuadradoGeneral Villaroya / Foto: Pool Moncloa

La decisió es va prendre ahir a la tarda i es farà efectiu amb caràcter immediat, segons fonts militars que han confirmat la informació. Grande-Marlaska es va assabentar que el tinent coronel, depenent d'Interior, havia format part del procés de vacunació en aquesta institució militar. Les mateixes fonts justifiquen que ha de ser fulminat "per donar exemplaritat".

L'oficial d'enllaç de la Guàrdia Civil al JEMAD és un càrrec de lliure designació nomenat pel ministeri, de manera que el militar serà reintegrat en una altra unitat de l'institut armat amb una altra tasca i per tant no patirà cap mena d'acomiadament o rebaixa salarial.

Robles, més benevolent

Per la seva banda, Robles ha estat menys efectiva. De moment, la ministra ha demanat al general Villarroya un informe per conèixer els detalls de la utilització de les primeres dosis per si calgués depurar responsabilitats. Tot i tenir la confirmació que s'han vacunat persones que no els hi pertocava.

Robles ha anat més enllà i ha defensat el cos militar públicament. Ahir va recordar que el JEMAD treballa "sempre amb moltíssim rigor" i va posar la mà al foc a l'assegurar que les vacunacions no s'han estès entre els administratius del ministeri. L'única excepció que permet el protocolo és el personal de l'Hospital Central de la Defensa Gómez Ulla a Madrid i el General de Saragossa quan els hi pertoqui d'acord als criteris de les comunitats autònomes respectives