La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assegurat que hauria pres les decisions "necessàries per pura coherència" de no haver tirat endavant la reforma laboral que es va convalidar dijous passat al Congrés amb una majoria molt ajustada. Així ho ha traslladat en una entrevista a La Sexta en ser preguntada sobre si hagués dimitit si no s'hagués aprovat el decret a la Cambra Baixa, ja que la ministra va assegurar dies abans que es produís la votació que ja havia pres una decisió si l'escenari no era favorable i que, a més, l'havia traslladat al seu equip.

Amb tot, la ministra ha assegurat que seguirà amb els seus càrrecs actuals, tret que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, considerés el contrari. Preguntada sobre la relació amb ERC, després del vot en contra de la formació, Díaz ha respost que ha escoltat parlar de projectes personals i que "qui addueix projectes personals ha d'explicar-los als treballadors", ha afegit. "Jo no faig política des d'allò personal". "Els dic que vam estar a les últimes i que el que ells deien no era veritat, que no estava en perill la norma," ha asseverat, mentre ha avisat que "amb les coses de menjar no es juga" i que aquesta manera de fer política és "pur soroll".

Els que van donar el 'sí' van ser els de la formació d'Inés Arrimadas i, sobre el seu suport, Yolanda Díaz ha dit que a ella li "és igual qui" aprovi la norma, però ha recordat que el programa polític de Ciutadans "va en direcció contrària" perquè "volien rebaixar les indemnitzacions per acomiadament i l'acord de Salari Mínim Interprofessional volia pujar-lo un 1%.

Referèndum sobre la monarquia

D'altra banda, Díaz ha assegurat que ara no és el moment per fer un referèndum sobre la corona, en entendre que no és un tema que copi la centralitat del país. També ha subratllat que l'actual monarca Felip VI no ha de donar explicacions per les presumptes irregularitats del seu pare, el rei emèrit, i ha recalcat que aquesta exigència li correspon al mateix Joan Carles I, recalcant que el debat no és si ha de tornar o no a Espanya. "Jo crec que el problema no és que se n'hagi anat o torni, de fet quan se'n va anar no vaig entendre gaire bé la decisió. El problema hi és encara que no hi sigui. Qualsevol institució mereix respecte i mereix que coneguem el que ha passat. No és un problema de ser aquí o allà", ha emfatitzat la titular de Treball. En la mateixa línia, ha assenyalat que ella no li té por a la democràcia i que tothom sap que no és monàrquica, però entén que no és pertinent ara una consulta a la societat sobre el futur de la institució, deixant clar que és la gent la que haurà d'obrir les "portes de la història". Finalment, sobre l'estat de la coalició de govern espanyol després d'aquests mesos de negociació de la reforma laboral, Díaz ha assegurat que aquesta "gaudeix de molt bona salut" i que, si bé hi ha hagut "moltíssimes tensions", ha assegurat que les han resolt i que tot el govern espanyol defensa aquesta norma.