El rei Felip VI va reivindicar dimarts a Puerto Rico el "model espanyol" de colonització d'Amèrica, i això ha provocat somriures a Anglaterra tal com ha reflectit la premsa d'aquest país. El monarca espanyol ha presentat de forma idíl·lica la conquesta lloant el “model de presència d'Espanya a Amèrica”; un model en el qual "els nous territoris s'incorporaven a la Corona en situació d'igualtat amb els altres regnes". El Rei ha reivindicat Juan Ponce de León, conqueridor i primer governador de l'illa. El diari The Telegraph ha recollit la notícia però ha recordat que Felip VI va fer les declaracions després que indigenistes enderroquessin l'estàtua de Ponce de León coincidint amb la visita reial. En termes semblants s'han expressat The Guardian i fins i tot el portal nord-americà Bloomberg, que destaquen l'enderroc de l'efígie. 

La sensibilitat nacional del monarca ha quedat evident en un segon acte. Segons la nota de premsa publicada aquest dimecres per la Casa Reial, el Rei ha visitat una exposició que "recull la vida d'un dels fills adoptius de la ciutat més icònics, el violoncel·lista espanyol Pablo Casals, (1876-1973)". És a dir, que Pau Casals ara es diu "Pablo". De fet, és curiós com Felip VI també parla de "violoncel·lista espanyol" i no pas de violoncel·lista català. És la castellanització absoluta d'una de les figures més importants de la cultura catalana del segle XX. Per ser justos, en el comunicat es refereixen una vegada al músic com a "Pau Casals". Tot i això, a la resta de la nota de premsa parlen de "Pablo Casals". Això es deu en part a la mostra organitzada per l'ajuntament de San Juan de Puerto Rico, que porta el títol de "Pablo Casals, un tributo a San Juan en sus 500 años". Si bé el Rei no té gaire excusa, potser es pot deixar passar aquesta errada de l'alcalde de la ciutat porto-riquenya. Sobretot si tenim en compte que el violoncel·lista és fill adoptiu d'aquesta localitat, i que la seva dona, Marta Casals Istomin, era de l'illa.

El rei Felip VI es va acomiadar de Puerto Rico garantint que sempre tindrà Espanya "com a amiga per afrontar reptes", en un sopar de gala a l'Antic Casino. "Aprofitem aquestes vies de comunicació que la història i la llengua ens ofereixen perquè els nostres pobles es coneguin millor, per estrènyer més les nostres relacions centenàries, per cultivar-les i projectar-les cap a la relació que tots dos mereixem per a aquest segle XXI", va dir el rei al darrer discurs de la visita. El monarca va destacar que espanyols i porto-riquenys comparteixen "un sentiment de pertinença a unes mateixes arrels", a causa de la presència espanyola a l'illa durant quatre segles. "Si Espanya va aportar llengua, cultura, institucions i economia, Puerto Rico representa per al nostre país l'inici, la permanència i la projecció del millor que Espanya ha volgut aportar al món", va afegir.