Es veu a venir quin serà el cavall de batalla informatiu de la tuna mediàtica de la dreta per contrarestar el relat dels Nous Pactes de la Moncloa: el govern espanyol (i els autonòmics que no agradin) no compten bé els morts pel coronavirus i ens enganyen amb unes xifres que rebaixen la magnitud de la tragèdia. Aquesta matèria correrà encesa com la pólvora pels matinals de les ràdios i les teles —ja veurem de quines, perquè 15 milions són diners.

El Mundo i La Razón arrenquen avui la preparació artillera amb les portades carregades de taüts. Els primers ja anomenen La Morgue de España al Palau de Gel de Madrid, o sigui que prepara’t per a emocions fortes aquesta Setmana Santa. (La Morgue de España, valga’m Déu…). El Mundo explica que no encaixen les dades de les funeràries i les de Covid-19, sense parar-se a pensar que, ves per on, hi ha gent que mor per altres causes. En fi. Tant se val. Quan tens ganes de dir una cosa la dius, encaixi amb la realitat o no.

La Razón no té tanta traça, potser perquè la cosa funerària depèn dels ajuntaments i el de Madrid és amic. Apunta als governs autonòmics, que són els encarregats de comptar morts, curats, infectats. Es veu que fins ara no afegien a la xifra de morts per la Covid-19 els traspassats en residències de gent gran —a Catalunya, el Departament de Treball facilita aquesta informació gairebé a diari i altres països tampoc no els sumen, com França, però La Razón no està per a minúcies.

El diari del Grupo Planeta també informa amb un deix de queixa que cada autonomia vol gestionar el desconfinament. Això els deixa una mica amb el corazón partío, perquè és mal tot el que faci el govern socialcomunista espanyol, però també és mal si ho fan bé les autonomies, sobretot les separatistes, perquè la unidad de España i perquè lo ganamos unidos. És d’esperar que en breu podran aclarir-se i fabricar un relat que els encaixi amb la doctrina.

Fa gràcia tanta preocupació per la xifra de morts i no per la causa, que és la pandèmia, però també la seva gestió. És agafar el rave per les fulles. També fa pena, perquè ara potser no és moment de retrets i de passar comptes si el que volem és ganarlo unidos.

A més, tenim el present que tenim. Potser seria bo centrar-se a fer que l’esdevenidor no sigui tan desafortunat com el passat ni tan dur com el present. Això vol dir tests, tests, tests i protegir els equips sanitaris. Aquest punt és poc o gens tractat a les portades de Madrid i Barcelona. El País en parla: Més del 90% de contagis no han estat detectats. El Mundo diu per què: manquen kits de test.

Ho diuen petitet, però. Sembla que El Mundo està més interessat en els morts perquè els hi pot tirar al govern espanyol a la cara. El País destaca, editorial inclòs, els líders mundials i el G20, bla, bla, bla. Fa l’efecte que és últim arabesc de la dansa dels set vels que aquest diari fa dies que balla per protegir el govern de coalició PSOE-Podemos. Fins ahir la música de la dansa eren els Nous Pactes de la Moncloa, una finta de Pedro Sánchez per “mutualitzar” entre els agents polítics i socials el desori del coronavirus, propietat del seu govern, la única autoridad competente. Demà ja ho veurem. Però el més calent és a l’aigüera: tests, tests, tests.

EM

LR

EP

ABC

LV

EPC

EPA

ARA