Les televisions en obert d'àmbit estatal per TDT rebran una subvenció extra de 15 milions d'euros. Ho ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres. Entre les beneficiàries figuren Mediaset i Atresmedia (Grup Planeta), que el 2019 van obtenir beneficis de 211 milions i 118 milions, respectivament. També Vocento, Unitat Editorial, Grup Sequoia, DKiss, Reial Madrid TV i 13TV (Cope). La notícia l'ha avançada el digital Vozpopuli.

Aquestes empreses "es troben [...] amb la situació paradoxal que han vist augmentar la seva audiència per les mesures de confinament, però alhora estan tenint una brusca caiguda dels seus ingressos [...] deguda principalment a la cancel·lació de campanyes publicitàries d'empreses que han vist suspesa o alentida la seva activitat".

És la mateixa situació en què es troben la resta de mitjans de comunicació, encara que només a aquestes televisions —malgrat els beneficis obtinguts— se'ls considera "servei essencial" i se'ls ofereix la subvenció perquè "puguin gaudir d'una liquiditat més gran" per continuar emetent.

L'Executiu inclou aquesta ajuda en el real decret-llei de mesures urgents per pal·liar l'impacte econòmic i social del coronavirus, Covid-19. "Amb caràcter excepcional, s'aproven ajuts per import de 15 milions d'euros per compensar una part dels costos dels prestadors del servei de comunicació audiovisual de televisió digital terrestre d'àmbit estatal, derivats de mantenir durant un termini de sis mesos determinats percentatges de cobertura poblacional obligatòria", indica el decret.

Segons el govern espanyol, els serveis audiovisuals "en juguen una transcendent doble funció com a serveis essencials, reforçada en el context de la crisi sanitària ocasionada pel Covid-19". Segons el seu parer, constitueixen "una via fonamental perquè els ciutadans puguin informar-se i puguin manifestar-se els diferents corrents d'expressió en la societat", i proporcionen "serveis de lleure i entreteniment [d']especial rellevància en aquests moments de confinament".