Es repeteix el patró de dimarts passat i té una explicació. L'actualització de dades del ministeri de Sanitat sobre l'evolució del coronavirus evidencia un lleuger repunt de morts i de casos, si bé la tendència continua a la baixa. Després de quatre dies de descens en el nombre absolut de morts diaris, la xifra torna a pujar.

En les darrers 24 hores han perdut la vida 743 persones a Espanya per culpa de la Covid-19. Són ja 13.798. També puja una mica el balanç de nous contagiats, 5.478 detectats des d'ahir, una dada que eleva el total a 140.510. L'explicació: que durant el cap de setmana hi ha un decalatge en la notificació de les dades, és a dir, que la baixada de dissabte, diumenge i dilluns no serien del tot exacta, com tampoc l'acumulat d'avui. Així ho va argumentar el gabinet d'experts de la Moncloa. 

WhatsApp Image 2020 04 07 at 11.31.17

L'avanç de la letalitat a l'Estat va situar-se ahir dilluns a la cota més baixa de les últimes tres setmanes, al 5,1%, i avui és del 5,7%. Exactament el mateix passa amb la taxa de propagació, que va ser del 3,2% i avui creix al 4%. En tots dos casos, una reducció del creixement a la meitat en només una setmana.

Per tant, vist en perspectiva, la veritat és que la corba segueix la tendència a l'estabilització. Tanmateix, no cal perdre de vista que Espanya és el segon país del món on -segons les xifres oficials- el coronavirus s'ha endut més vides, només per darrere d'Itàlia. 

El que continua comptant-se per milers és la xifra de recuperats, que multipliquen per tres el nombre de víctimes mortals. Des de l'inici de la pandèmia, han superat el coronavirus 43.208 pacients. Pel que fa a ingressos a les UCI, la gran preocupació de les autoritats sanitàries pel risc de col·lapse del sistema, hi ha ja 7.069 pacients crítics. Són 138 més que ahir. 

Si ampliem el focus i ens fixem en l'afectació per comunitats autònomes, Madrid i Catalunya segueixen al capdavant. La capital espanyola concentra el 39% de les morts a Espanya, amb 5.371, mentre que Catalunya acumula el 21% de la mortalitat, amb 2.908. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat