L’eurodiputada Diana Riba encapçalarà la llista d'ERC a les eleccions europees, que se celebraran el pròxim 9 de juny de 2024. Riba, pedagoga de formació i vinculada professionalment al sector dels llibreters i a l'activisme pels drets civils, ja va formar part de la llista dels republicans a les eleccions a l'Eurocambra del 2019, que llavors encapçalava el president del partit, Oriol Junqueras. Aquest divendres, l'eurodiputada ha estat escollida oficialment per liderar la política d'ERC a Europa després d'haver estat proposada per l'Executiva Nacional a principis de mes, sense que hi hagi hagut cap altra candidatura. ERC despatxa definitivament d'aquesta forma les candidatures als comicis més pròxims, després que aquest gener els republicans ja tanquessin el debat sobre qui lideraria la llista per les eleccions catalanes de principis de 2025 i proposessin novament el president Pere Aragonès, davant la creixent remor sobre un retorn de Junqueras.

La proposta de Riba, expliquen els republicans a través d'un comunicat emès aquest divendres, té l’objectiu de "seguir incidint en les regulacions europees per preservar els drets socials, civils i polítics i defensar Catalunya". Com a activista i fundadora de l'Associació Catalana pels Drets Civils, l'eurodiputada va fer el salt a la política institucional el 2019 per, en paraules seves i del partit, "portar la veu dels represaliats i els seus familiars a Europa i denunciar la vulneració de drets fonamentals a l’estat espanyol", així com promoure les agendes ecologista i feminista i defensar l'autodeterminació de Catalunya.

Europarlamentària des de 2019

Riba va entrar al Parlament Europeu l'any 2019 i va centrar els primers mesos de legislatura a reivindicar els drets polítics d'Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín, als quals llavors la justícia espanyola els impedia accedir al seu escó per les causes pendents pel Procés.  Durant aquell període, Riba va tenir diverses reunions amb l'expresident de l'Eurocambra David Sassoli i amb comissari de Justícia, Didier Reynders, per tal de defensar que els líders independentistes encausats poguessin prendre possessió.

Violència contra les dones, Pegasus o català a Europa

Durant la darrera legislatura, en el marc del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea al qual ERC està adscrit al Parlament Europeu, Riba ha participat en la tramitació d'algunes regulacions comunitàries com, per exemple, com a negociadora en nom dels Verds/ALE en la directiva sobre la violència contra les dones, la primera legislació a escala europea que abordarà les violències masclistes. També ha fet pressió pel reconeixement del català a les institucions europees i ha estat vicepresidenta de la Comissió d’investigació a l’ús del programari espia Pegasus.