El viatge del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Marroc aquest dijous —anunciat per sorpresa dimarts al vespre— no ha pogut evitar que s’hagin posat sobre la taula molts dels interrogants que genera la intrigant relació que el líder socialista manté amb el regne de Mohamed VI. La qüestió del possible espionatge per part del Marroc a Pedro Sánchez sobrevola des de fa mesos i la qüestió, que va saltar poc després de l’escàndol del Catalangate, destapat per Citizen Lab, no sembla que es pugui esvair fàcilment.

El govern espanyol va admetre el maig del 2022 (aviat farà dos anys) que els telèfons mòbils del president i de tres ministres (Margarita Robles —Defensa—, Fernando Grande-Marlaska —Interior— i Luis Planas —Agricultura—) havien estat punxats de manera il·legal “des de l’exterior”. L’Advocacia de l’Estat va presentar una denúncia davant de l’Audiència Nacional, però la querella no ha aconseguit grans resultats.

Investigació judicial en via morta

El juliol del 2023 el jutge José Luis Calama va acordar el sobreseïment provisional de la causa. La raó? L’absoluta manca de cooperació jurídica d’Israel, que no va contestar la comissió rogatòria enviada per l’Audiència Nacional, frustrant d’aquesta manera la continuació de la investigació. El magistrat va apuntar que la manca de suport d’Israel en la investigació (Pegasus té la seu en aquell país) deixava el procés en una situació “d’impotència investigadora”.

L'única via oberta suggerida pel jutge era la diplomàtica. A hores d’ara, les relacions del govern espanyol amb Israel no semblen passar pel seu millor moment, després de l’esclat de la guerra a Gaza a conseqüència de l’atac de Hamàs el 7 d’octubre del 2023.

Abans que Espanya denunciés l’espionatge al president i a altres membres del govern, el Parlament Europeu havia creat, el març del 2022, una comissió per investigar l’ús de Pegasus en països com Polònia i Hongria. Les denúncies aparegudes després, tant del Catalangate com les punxades a membres del govern espanyol, van fer que la comissió de l'Eurocambra inclogués també Espanya en les investigacions obertes. El novembre d’aquell mateix any un informe d’aquesta comissió assenyalava el govern espanyol com a client de NSO Group i responsable del Catalangate, mentre que apuntava cap al Marroc en el cas de l’espionatge a Pedro Sánchez i membres del seu gabinet.

El març del 2023 una missió Pegasus del Parlament Europeu va visitar Espanya per obtenir més dades sobre l’espionatge. En compareixença davant de la premsa, la ponent de l’informe que s’havia d’elaborar sobre la qüestió, l’eurodiputada Sophie In’t Veld, del grup Renew (liberals, dels Països Baixos), va explicar que l’ús de Pegasus a Espanya es podia atribuir "a més d’un actor o grup de persones". “Encara que sembla que tercers països són sospitosos plausibles, moltes pistes apunten al Marroc”, apuntava l’eurodiputada en un comunicat.

"El Marroc és un candidat plausible"

El cap de la missió europea, Jeroen Lenaers, reforçava la idea que el Marroc estava darrere de l’espionatge. “El Marroc és un candidat plausible”, assumirà Lenaers, encara que reconeixia que no hi havia cap prova. Ara bé, a la missió no li va passar per alt que l’espionatge es va produir en ple conflicte diplomàtic entre Espanya i Marroc per l’intent de 2.500 immigrants de saltar la tanca de Melilla el març del 2022. “Hem parlat aquests dies de missió amb interlocutors que ni tan sols han volgut comentar per temor a la venjança de les autoritats del Marroc. Això, per si mateix, ja ho fa per mi plausible”, confessava Leaners.

Els membres de la missió europea van qüestionar que ni tan sols en aquell moment no hi hagués comissions parlamentàries per aclarir els fets. Una comissió que abordi l’espionatge amb Pegasus s’ha posat en marxa aquesta legislatura, però només per pressió dels independentistes, l’únic grup de damnificats per l’espionatge amb Pegasus que es mostra combatiu per treure l’entrellat d'aquest assumpte.

En la seva visita aquest dimecres, Pedro Sánchez ha comparegut davant de la premsa, on ha contestat algunes preguntes: cap ha fet referència a Pegasus. El president del govern espanyol, en canvi, ha remarcat que les relacions del Marroc amb Espanya passen per un dels seus millors moments "en dècades".