El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha tornat a guanyar les eleccions al Consell de la República amb el 92,4% dels vots dels registrats que han participat. El president Puigdemont podrà seguir dos anys més al capdavant de la institució republicana. La segona candidatura més votada ha sigut la de Jordi Castellà, amb 493 vots (5,5%); i, en tercera posició, la de Lluís Felipe, amb 66 vots (0,8%). El vot en blanc ha tingut un total de 119 vots, que implica 1,3%. A les eleccions del Consell, hi han votat 8.941 registrats, que suposa el 9,94% de la participació, d'un cens de 89.970 persones. Els resultats són provisionals fins al dia 24 de febrer, a l'espera que la Sindicatura Electoral resolgui, si és necessari, alguna incidència o reclamació. 

Carles Puigdemont Consell República
Resultats de les eleccions al Consell de la República

El programa de Puigdemont

Carles Puigdemont presideix l'entitat des de la seva creació el 2018. A través d’una entrevista interna del Consell, el president a l’exili, Carles Puigdemont, explicava que el seu projecte és “continuista” en el sentit que vol seguir situant l’entitat com un “espai de coordinació” de la unitat estratègica de l’independentisme: “Vull treballar per sumar tots els actors independentistes en l’objectiu comú de la República catalana independent”. Paral·lelament, el també eurodiputat traça en el seu full de ruta el fet de “mantenir viu el mandat de l’1-O, la internacionalització de la causa catalana, el desplegament territorial al Principat i als Països Catalans amb l’enfortiment dels Consells Locals i Territorials o continuar implementant les idees del document ‘Preparem-nos’ i defensar la llengua i cultura catalanes”. En un vídeo, Puigdemont afegia que “sense unitat” l’independentisme “no serà capaç d’aconseguir els objectius” i afirmava que aquest camí no té aturador “hi hagi les persecucions i amenaces que hi hagi”.

Incògnites de Puigdemont

El president Puigdemont afrontarà la decisió de si presentar-se, o no, com a cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions del Parlament Europeu al capdavant del Consell de la República. El líder de Junts, a més, haurà de decidir si opta com a cap de llista de Junts a les eleccions al Parlament de Catalunya i, tot plegat, a l'espera de desencallar les negociacions per l'amnistia amb el PSOE. Cal recordar que el 2022 Puigdemont va decidir deixar la presidència de Junts per impulsar el paper de la seva presidència al Consell. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!