Els trasllado l’absolut compliment del compromís fins on evidentment jo pugui” de fer oficial el català a la Unió Europea. És la resposta que ha donat aquest dimecres Pedro Sánchez a Gabriel Rufián i Míriam Nogueras, que en la compareixença del president espanyol s’han queixat que Espanya encara no hagi aconseguit normalitzar el català, el basc i el gallec a les institucions europees. “Necessitaré el suport d’altres governs d’altres forces polítiques”, ha afegit per justificar el retard del seu executiu a l’hora d’aconseguir aquesta fita. De fet, ha recordat que aconseguir que aquestes tres llengües siguin idiomes de primera divisió a Europa “no només depèn del govern, sinó també del PP que no sembla que estigui en el mateix vaixell”.

Accepto les crítiques i garanteixo que continuarem treballant perquè es reconeguin aquestes llengües”, ha insistit el líder socialista dirigint-se directament als líders d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. “Tenen el nostre compromís”, ha reiterat, a més d’assenyalar que és “important” haver aconseguit “que la presidència belga també hagi assumit aquest compromís”. Anteriorment, Rufián i Nogueras havien atacat Sánchez pel “fracàs” i poc esforç de no haver aconseguit encara que el català, el basc i el gallec siguin oficials a Europa.

Per a Gabriel Rufián, es tracta tot plegat d’un “fracàs”, a l’alçada que Viktor Orbán tingui una important “influència” al continent, o que no s’hagi tampoc aconseguit encara un alto el foc a Gaza. “No li correspon tot a vostè, però és un fracàs”, ha dit el cap de files republicanes al Congrés dels Diputats en referència a aquests darrers punts; insistint que és una mala notícia que les llengües catalana, basca i gallega “encara no es puguin parlar al Parlament Europeu”, malgrat el “compromís” del govern espanyol d’aconseguir-ho. Durant la seva resposta, Sánchez ha assenyalat que no hi ha diferències d’opinions entre el PSOE i ERC en la mala notícia que representa la influència d’Orban i la necessitat d’un alto el foc en el conflicte entre Israel i Palestina.

 

També abans Míriam Nogueras s’havia queixat exactament del mateix. “Podrien haver aprofitat molt millor l’oportunitat que han tingut, desplegant tot l’esforç, també tota la diplomàcia, i acabar la presidència amb una cita històrica, que a finals del 2023 el català sigui llengua oficial a Europa”, ha destacat la cap de files juntaires al Congrés. Així, Nogueras ha assegurat a Pedro Sánchez que Espanya “acaba la seva presidència del Consell sense un llegat remarcable”. “Els mateixos esforços que han esmerçat” per aconseguir que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, es converteixi en la pròxima presidenta del Banc Europeu d’Inversions (BEI) es podrien haver invertit també en la normalització a Europa d’aquestes tres llengües cooficials amb el castellà a l’estat espanyol.

Sánchez acusa el PP de Feijóo de ser el “caldo de cultiu” del Procés

Minuts abans, Pedro Sánchez ha criticat l’absència de “proposta” política del PP per a Catalunya, més enllà de “derogar el sanchisme” i criticar la llei d’amnistia. Ha tornat a opinar que si Alberto Núñez Feijóo hagués pogut lligar tant Vox com Junts per Catalunya en la seva investidura com a president del govern espanyol, “ara mateix estaria defensant la llei d’amnistia”. El líder socialista ha assenyalat que l’única proposta del PP per a Catalunya és el “greuge territorial”, per “rascar vots” en altres territoris de l’Estat gràcies als discursos catalanòfobs.

 

Vostès van ser el caldo de cultiu del Procés”, ha afirmat el president espanyol”, que ha estossat Feijóo recordant-lo que el PP va ser el culpable que el Tribunal Constitucional fulminés l’Estatut. “Hi van dur articles de l’Estatut que avui estan vigents i aprovats pel PP en altres territoris”, ha denunciat. S’ha queixat que els populars fessin votar espanyols ‘contra Catalunya’ amb les meses petitòries “dient que els nens andalusos haurien d’aprendre català”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!