L'Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat, que depèn del departament de Vicepresidència, ha publicat aquest dimecres un nou informe en el que denuncia "nombroses irregularitats" en l'Operació Judes, que es va saldar amb la detenció de nou CDR el passat 23 de setembre, set dels quals estan encara en presó preventiva, i en demana el seu alliberament immediat. 

En l'informe, aquest organisme del Govern denuncia que es vulneressin drets dels detinguts, especialment el de defensa, però també que hi hagués una filtració massiva del sumari als mitjans de comunicació, així com també que s'anul·lessin les interlocutòries de presó de quatre dels detinguts i que l'endemà es tornessin a decretar sense haver estat posats en llibertat. A més, critica que, tot i no acreditar-se l'existència d'explosius durant els escorcolls en el sumari, se'ls acusi de pertànyer a una "organització criminal".

També lamenta que els set presos portin dos mesos tancats a Soto del Real amb les comunicacions vigilades i dos d'ells, fins i tot, en règim d'aïllament. "La seva presó és injustificable i insostenible tant jurídica com socialment", afirma el text, que també destaca que no hi ha risc de fuga ni cap altre raonament que justifiqui la seva situació. 

Amb tot, acusen l'Estat d'"instrumentalitzar" el delicte de terrorisme "amb finalitats polítiques" i que s'usi "per criminalitzar el dret de protesta i l’exercici legítim de la dissidència política". 

Per tot això, demanen l'alliberament dels set detinguts, així com el restabliment del seu "dret a l’honor i a la pròpia imatge", que s'investigui "la vulneració de drets soferta" i que es reprovin i investiguin les "filtracions del sumari i la criminalització pública produïda" a les 9 persones detingudes. També exigeixin "la no criminalització del moviment independentista construït amb ideals de lluita no violenta, i garantir els drets d’expressió i de manifestació pacífica, així com la resta de drets civils i polítics".

 

La denuncia de l'Oficina de Drets Civil arriba just l'endemà de la presentació de JxCat, ERC i la CUP d'una proposta de resolució, que s'ha de votar en el ple de la setmana que ve, i en la que també se'n demana el seu alliberament.