Segons el Google Maps, entre la confluència de l'Avinguda Paral·lel amb Plaça Espanya -el tram 1- i la cantonada muntanya de Gran Via amb el carrer Llançà -el 12- hi ha poc més de 150 metres. Unes tres-centes passes. És la distància que avui ha separat els socis del Govern de la Generalitat, Junts per Catalunya i ERC, que després de setmanes d'agitació i molt de soroll han triat participar de la ja tradicional manifestació de l'ANC i Òmnium però sense barrejar-se. Cadascú al seu tram. 

quim torra diada 2019 - marina fernandez

La d'enguany és ja la vuitena gran mobilització de l'independentisme, "la més difícil", segons paraules de la pròpia presidenta de l'ANC, perquè "no només no hem avançat sinó que es fan passes enrere". Estirada d'orelles que Paluzié ha fet a ple pulmó des de dalt de la tarima principal i que malgrat la llunyania ha arribat als principals dirigents polítics, que per primera vegada no tenien cap espai preferent reservat ni acordonat. De fet eren a més de mig quilòmetre de l'escenari. Els escortes de les autoritats, avui han suat més que de costum. 

Mitja hora abans de l'inici oficial de l'acte, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha arribat a peu al tram de Paral·lel, on ja hi havia consellers i diputats de Junts per Catalunya. Segons han explicat fonts de presidència a ElNacional.cat el motiu pel qual han escollit aquest espai és per seguretat, perquè quedava just al davant de la comissaria de Mossos d'Esquadra. És el mateix tram que han triat alguns membres de la CUP

Vicepresident Pere Aragonès diada 2019 - Marina Fernàndez

La plana major d'ERC ha arribat bastant abans. Els de Junqueras han celebrat un dinar de partit a tocar d'on s'havia convocat la manifestació. En acabar, Pere Aragonès, Roger Torrent, Marta Vilalta, Sergi Sabrià, Ernest Maragall i companyia s'han traslladat al costat de la carpa dels republicans, a la Gran Via.

L'hora H passa desapercebuda  

La convocatòria d'enguany no preveia cap performance a les 17:14, com havia estat costum els darrers anys. Això ha fet que, entre converses i selfies l'hora H de l'independentisme hagi passat sense que molts dels assistents se n'adonessin. 

manifestants mani diada 2019   sergi alcazar

El nou format escollit pels organitzadors ha fet que els actors polítics estiguessin molt més accessibles als manifestants durant l'hora i escaig que s'ha allargat la mobilització. En edicions anteriors, els líders independentistes ja interactuaven amb els assistents, però en moments més puntuals, a l'arribada i la sortida. Avui, en canvi, han estat intercanviant opinions, riures i algun retret durant molta més estona. 

Superada la Diada, el gran escull per a l'independentisme arribarà d'aquí a poques setmanes, amb la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés i a la qual els socis de Govern no han trobat encara la fórmula compartida per respondre-hi. Més aviat al contrari. 

 MG 2690