Cada 7 de novembre la Catalunya Nord celebra una Diada en record de la signatura del Tractat dels Pirineus, tal dia com aquest de l’any 1659, que va suposar la partició de Catalunya i el lliurament per part de la monarquia espanyola a la francesa del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya sense tenir en compte la voluntat dels catalans.

Enguany, però, hi haurà dues novetats importants de cara a la celebració de dissabte. D’una banda, els actes s’han hagut d’adaptar a les mesures de confinament decretades per combatre la pandèmia del coronavirus. De l’altra, i per primer cop, l’alcaldia de la capital nord-catalana està en mans de l'antiindependentista Louis Aliot, membre de la formació d’extrema dreta Rassemblement National, liderada per Marine Le Pen.

Una estelada lluu al Castellet de Perpinyà en una celebració anterior / Col·lectiu 7 de Novembre

Davant d’aquesta situació, el Col·lectiu 7 de Novembre, organitzador dels actes, ha informat de canvis de format “per fer front a les restriccions dictades per l’Estat francès a causa de l’emergència sanitària global” però mantenint la intenció de “no oblidar la commemoració dels 361 anys del Tractat dels Pirineus en què Catalunya es va partir en dues”.

A més, en el manifest d’enguany s’alerta de l’arribada de l’extrema dreta a l’Ajuntament de Perpinyà i de les primeres mesures preses, que indiquen que es vol fer de Perpinyà un aparador del Rassemblement National. Per això encoratgen la societat civil dels Països Catalans, i la nord-catalana en particular, a no fer “ni un pas enrere en la lluita contra l'extrema dreta”.

Diada radiofònica i telemàtica

Tot i la suspensió d’actes presencials previstos, com l’exposició fotogràfica “Els moviments d’extrema dreta arreu d’Europa”, de Jordi Borràs, així com la manifestació, parlaments i cantada d'himnes al Castellet de Perpinyà i els concerts a la Casa Musical, la Diada es manté viva de manera radiofònica i telemàtica a internet.

Els actes de commemoració seran radiofònics i telemàtics / Col·lectiu 7 de Novembre

D’una banda, Ràdio Arrels oferirà el 7 de novembre una programació especial a partir de les 16 h, amb la lectura del manifest d’enguany de la Diada i amb les intervencions de diferents personalitats convidades. D’altra banda, de manera confinada a la xarxa, es farà difusió d’un vídeo especial de la Diada i es convida tothom a inundar les xarxes socials amb vídeos, fotos i publicacions sobre la Diada i Catalunya Nord amb l’etiqueta #semcatalunyanord.

Estatut particular per a la Catalunya Nord

El manifest de la Diada d’enguany també torna a reclamar un estatut particular per a la Catalunya Nord, la ratificació per part de l’Estat francès de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, i es continuen denunciant les traves que l’Estat posa en l’ensenyament del català al territori.

Alhora, es denuncien les restriccions de confinament dictades per l’Estat francès, que limiten el dret a la llibertat de manifestació i plantegen una contradicció rellevant: l’Estat prohibeix el dret a sortir al carrer a manifestar-se i a reunir-se en actes polítics, però permet que les grans superfícies comercials obrin amb gran afluència de gent.

 

Imatge superior: Manifestació de la Diada del 7 de Novembre en una edició anterior / Col·lectiu 7 de Novembre