Louis Aliot ha trencat amb el regnat, des de l'any 2009, del fins ara alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol. D'aquesta manera, el partit d'ultradreta francès s'imposa per primera vegada en un municipi de més de 120.000 habitants que dona ales a Marine Le Pen de cara a les generals.

Però qui és Aliot? D'entrada, un home que pocs lligams guarda amb la capital de la Catalunya Nord. Nascut a Tolosa l'any 1969, sempre ha assegurat que fer carrera a París no entrava en els seus plans: "Quedar-me allà? M'hauria tornat boig!". L'any 2014 va ser elegit eurodiputat i dos mesos abans havia fracassat en el seu intent per conquerir l'ajuntament de Perpinyà. Ara, amb una oposició fragmentada i el desgast de Pujol ha tingut el camí més fàcil.

La seva relació amb Marine Le Pen

Aliot es va sumar al projecte polític de Jean-Marie Le Pen l'any 1988, quan tan sols tenia 19 anys. Una dècada després, va ser elegit conseller regional a la regió Midi-Pyrénées i l'any 2001 es va convertir en el coordinador de campanya de Le Pen a les eleccions presidencials del 2002. Aquella va ser la prèvia que el va apropar a Marine Le Pen amb qui, anys més tard, mantindrien una relació sentimental fins que es van separar l'any passat. Aliot és des del 2011 vicepresident del Front Nacional i comparteix la línia moderada de Bruno Gollnisch.

En contra del procés

En una entrevista a La Vanguardia del passat mes de gener, Aliot es definia com un "patriota" francès i conservador. En la seva campanya electoral ja va avisar prèviament que no parlaria del conflicte polític "de l'altra banda dels Pirineus" perquè el tema no li preocupa gens: "No vull que els problemes catalans i espanyols vinguin a Perpinyà a complicar-nos la vida. Hem de vigilar els enfrontaments dels independentistes a França". I constata amb les seves declaracions que omet el terme Catalunya Nord per parlar de la seva capital, Perpinyà.

Louis Aliot @JPGarraudAliot atenent els mitjans des del seu despatx després de guanyar les municipals

Malgrat tot, és un tema tant secundari per Aliot que fins i tot va confessar que el que li provocava la situació era "una pena" com haver portat els polítics catalans a la presó i ho considera "una solució dolenta". Pel que fa a les arrels catalanes queden relegades als monuments, el patrimoni cultural i la llengua però pel nou alcalde, tot plegat, ho interpreta com la part folclòrica dels seus habitants, de la mateixa manera que llueix la senyera al seu despatx: "El Rosselló va quedar integrat de forma definitiva a França amb la Primera Guerra Mundial, els catalans que van morir per França eren francesos".

Arrels a Alacant i acusat de malversació

La seva família materna és de El Verger, Alacant i la mare va ser repatriada d'Algèria. Juntament amb el seu pare, que treballava de guixaire, des de ben petit va viure en un entorn fortament implicat amb la dreta nacionalista. Va estudiar ciències polítiques i dret públic i es va graduar l'any 2002, quan ja estava de ple implicat amb el partit. Posteriorment, va impartir cursos de dret constitucional a la Universitat de Tolosa fins el 2005. 

Louis Aliot va ser acusat el 25 d'octubre de 2018 per presumpta malversació de fons públics. Se sospitava que hagués proporcionat, mentre ell era diputat europeu del FN, un treball fictici pel seu exassistent parlamentari Laurent Salles. Segons els investigadors, el cost d’aquestes feines fictícies, va arribar a representar entre 5 i 7,5 milions d’euros de diners públics desviats de les butxaques dels contribuents. Un cas que el va portar a estar imputat juntament amb Le Pen i setze membres més del partit. Finalment, la Justícia Europea va sentenciar a Le Pen amb una multa de 300.000 euros.

Fort personalisme 

La seva darrera campanya a les municipals s'ha volgut desmarcar del nucli dur del partit. D'entrada, a tall personal encara resultava difícil fer una campanya frec a frec amb Le Pen i, de l'altra, es volia desmarcar de la branca radical. Una de les estratègies que l'han afavorit és que no va firmar la campanya amb les sigles de Reagrupació Nacional. I es va presentar amb el lema 'Perpinyà, un gran futur'. A més, va insistir en dues línies bàsiques: seguretat i recuperació econòmica, allunyant-se de provocacions i tapant els escàndols que el partit arrossega. 

Aliot s'ha convertit amb el primer alcalde de l'extrema dreta en arribar a una capital de més de 120.000 habitants a tota França. Però a la Catalunya Nord, la RN també governarà a Pià, una localitat de 8.000 habitants. El sud és on han obtingut els millors resultats: Frejus, a la Provença o Béziers a Occitània. Però també al nord, com a Bruay-la-Buissière, amb Ludovic Pajot, marcaran a partir d'ara, una part de l'agenda municipal francesa pels propers sis anys.