El primer ministre francès, Jean Castex, ha decretat el cobrefoc a tota la Catalunya Nord, que implicarà que tot quedarà tancat des de les 21 hores i fins a les 6 del matí, i no es podrà sortir al carrer.

Castex ha anunciat que la mesura entrarà en vigor demà. "Les regles entraran en vigor des de les 0 hores de divendres. Això vol dir que a les 21 hores tothom haurà d'estar a casa seva i que tots els locals amb públic han de restar tancats sense excepció", ha indicat el primer ministre. S'aplicarà durant 6 setmanes. El govern català també ha demanat l'estat d'alarma per poder aplicar el toc de queda

Fins ara només estaven confinades París i altres 8 grans ciutats franceses, però ara ho han ampliat a un total de 54 departaments (38 més que fins ara). En total seran 46 milions de persones les que quedaran sota toc de queda a França. 

Jean Castex Franceinfo

El primer ministre, que és exalcalde de Prada de Conflent, ha assenyalat que és massa aviat per conèixer els efectes del cobrefoc. "Segons els resultats que obtinguem, tornarem a avaluar el dispositiu per, possiblement, endurir-lo, amb l'objectiu absolut de salvar vides i protegir la salut dels nostres conciutadans", ha avançat. El primer ministre ha pronosticat un novembre "difícil".

Segons l’Agència Regional de Salut, 3 persones van morir ahir a l’hospital de Perpinyà. 49 persones reben tractaments hospitalaris, i 13 estan a l'UCI. Actualment de cada 100 proves Covid realitzades, 13 són positives.

El govern francès justifica la mesura com un intent d'evitar un reconfinament, com el que ha hagut de posar en marxa Irlanda.

Així funciona el cobrefoc a l'Estat francès:

Què cal fer?

- Restar a casa des de les 21 hores i fins a les 6 del matí

Quant temps dura?

-En principi sis setmanes però es podria allargar.

Qui queda exclòs del cobrefoc?

- Qui hagi de passejar la mascota, qui treballi de nit o de vespre, classes universitàries que acabin més tard, persones que viatgin i tinguin bitllet de tren o avió, raons sanitàries, o atendre una persona pròxima en situació de dependència.

Castex ha anunciat que els departaments que estiguin amb cobrefoc rebran ajuda econòmica, i ha citat un fons de solidaritat, l'exoneració de cotitzacions socials, i el perllongament de préstecs de l'Estat. Aniria destinada a l'hosteleria, bars, restaurants, esport i cultura.