La Guàrida Civil ha detingut a dos històrics membres de l'organització terrorista ETA per la seva presumpta organització d'actes d'homenatge a presos de la banda d'Euskal Herria, quan sortien de presó. Les detencions de Carlos Sáez de Eguilaz i Felipe San Epifanio, Pipe, han estat ordenades pel Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional.

Se'ls acusa d'un possible enaltiment al terrorisme i humiliació a les víctimes, segons ha avançat El Mundo. Aquestes detencions es produeixen en el marc de l'operació Kabat, en els que, en una primera fase, van ser detinguts el passat gener de 2020 quatre dels terroristes que dirigien la benvinguda als presos d'ETA que sortien de la presó.

Aleshores van ser Antton López Ruiz Kubati, Ohiana San Vicente, Ohiana Garmendia i Aimar Altuna, que actualment estan en llibertat.

Operació Kabat

Carlos Sáez de Eguilaz, arrestat avui a Beasain, va ser detingut a França el 2003 quan tornava de la seva cita amb un empresari a què l'organització havia extorsionat. Va ser condemnat pels tribunals francesos a 15 anys de presó i, finalment, lliurat a les autoritats espanyoles.

A més, era el tresorer de Xaki, l'aparell internacional d'ETA, i el seu nom venia com un dels administradors de Ekhe, la promotora del diari Gara. També va dirigir al costat de la també terrorista Elena Beloki el diari Informació Euskal Herria, enllaç entre ETA i Xaki. Va ser retornat a l'Estat espanyol l'any 2011.

Dos membres amb un llarg historial

D'altra banda, Felipe San Epifanio, Pipe, va ser  excap del comando Barcelona i dirigent d'Herri Batasuna als anys noranta i va ser condemnat a més de 200 anys per diversos atemptats. Va sortir de la presó d'Herrera de la Mancha (Ciudad Real) quan va complir 23 anys de presó.

Al comando Barcelona se li atribueixen diversos atemptats com l'explosió de dues bombes en dos restaurants del Port Olímpic barceloní o l'assassinat a trets el 1994 de coronel Leopoldo García Campos al barri barceloní de Sants.

Pipe va ser també responsable, entre altres accions, del llançament de tres granades contra el Govern Militar de Barcelona, ​​el que va causar la mort d'un civil i va ferir vuit persones més l'abril de 1994. Dies després d'aquest atemptat va ser detingut en un bar situat a prop del port barceloní, on va ser identificat per dos agents, mentre que la resta del comando va fugir.

 

Imatge principal: Audiència Nacional