Milers de persones han participat en les concentracions convocades per Sare a 238 localitats d'Euskadi i Navarra, en les que han demanat al govern espanyol que sigui "audaç" en les seves decisions per posar fi a l'actual política penitenciària perquè, encara que els trasllats i acostaments de presos són una "mostra de canvi d'actitud", no són "suficients".

Aquestes concentracions han posat punt i final a la jornada de mobilització desenvolupada aquest dissabte per la Xarxa ciutadana Sare en defensa dels drets dels presos d'ETA i que ha començat aquest matí amb un acte celebrat al Palau Euskalduna de Bilbao.

238 municipis

En aquesta ocasió, la pandèmia ha marcat el format de l'habitual mobilització del 9 de gener de Sare, que consistia en una única manifestació que se celebrava a Bilbao. Així doncs, s'ha optat per celebrar concentracions a 238 localitats del País Basc (160) i Navarra, que s'han desenvolupat sota el lema "Bidea gara" (som el camí). En concret, les mobilitzacions ha tingut lloc a 17 localitats d'Àlaba, 74 de Biscaia, 69 de Guipúscoa i 78 de Navarra, així com a la localitat bascofrancesa de Baiona.

A Bilbao s'ha celebrat una marxa que ha partit minuts després de dos quarts de cinc de la tarda de la plaça Elíptica encapçalada per dues grans teles portades per diverses persones en la qual es podia llegir "Hissen bidea" (Sigues el camí). Després d'elles, la pancarta amb el lema de la mobilització, i, posteriorment, una altra portada per representants catalans de l'ANC i partits que han acudit a la marxa.

Desig de "convivència"

Els manifestants, que han corejat crits a favor dels presos d'ETA i del seu acostament a presons basques, han conclòs la marxa davant de l'Ajuntament de Bilbao. En aquesta marxa ha participat un dels portaveus de Sare, Joseba Azkarraga, que moments abans d'acabar la manifestació ha assenyalat que han estat milers de persones les que s'han concentrat aquesta tarda en diferents pobles per manifestar "el seu desig de convivència i resolució".

El representant de Sare ha incidit que, per aconseguir-ho, és necessari "buscar una solució definitiva a la situació dels presos bascos" perquè, encara que els acostaments de presos que s'estan produint són un "alleujament", no solucionen "el problema de fons, que és "posar fi al règim d'excepcionalitat".

En aquest sentit, després d'avançar que Sare exposarà aquest diumenge el seu 'full de ruta' per al proper any, que ha de ser "el de la resolució", ha demanat al govern espanyol que sigui "audaç en les seves decisions de posar fi a aquesta política penitenciària" perquè és una reivindicació no només de la majoria política i sindical basca, sinó també d'una immensa majoria de la societat.