L'anunci es va fer fa un any i ara l'Ajuntament de Barcelona farà realitat l'homenatge a Juan Miguel Gervilla Valladolid, l'agent de la Guàrdia Urbana assassinat per ETA fa vint anys, el 2000. La proposta serà amb una placa que donarà nom a un carrer de la ciutat i ha tirat endavant després de la pressió del grup municipal Barcelona pel Canvi, el PP i el sindicat CSIF o el Sapol d'aquest cos de policia barceloní.

La Ponència del nomenclàtor, encarregada de tramitar els canvis de nom, va avalar la setmana passada el canvi de denominació del carrer de l'Institut Frenopàtic, situat al barri de Les Corts, que ara retrà homenatge a la víctima d'ETA. L'acte es vol fer coincidir amb l'aniversari de la seva mort amb un homenatge i la inauguració del carrer. Gervilla va morir a l'avinguda Diagonal amb el carrer Numància quan es va apropar al vehicle avariat que conduïen dos etarres, els mateixos que uns dies abans van matar el socialista Ernest Lluch.

El fatídic 20 de desembre del 2000

Gervilla es va apropar per donar ajuda als dos etarres. Conduïen un Fiat de color vermell que s'havia avariat i interrompia el trànsit al lateral de la Diagonal. Els etarres del grup Barcelona, Fernando García Jodrá i José Ignacio Krutxaga, empenyien el cotxe i l'agent va col·laborar empenyent perquè no obstaculitzés el pas de vehicles que, en un moment de gran afluència de trànsit en plena hora punta, havia provocat una llarga cua de cotxes. Alguns conductors, fins i tot, van fer sonar el clàxon. Juan Miguel Gervilla es va adonar, aleshores, que l'automòbil s'havia bloquejat perquè no tenia posada la clau de contacte. 

En aquest moment, García Jodrá va intentar treure una pistola i es va iniciar una disputa que va provocar la caiguda de tots dos a terra. L'altre assassí de la banda, José Ignacio Krutxaga, no va dubtar i va disparar a Gervilla al cap. A continuació García es va aixecar i el va rematar a sang freda amb un segon tret. L'agent va rebre dos impactes de bala al cap i al pit i va morir a l'acte mentre els terroristes emprenien la fugida a peu en direcció a un metro. 

Atemorits, alguns dels conductors atrapats en l'embús que van ser testimonis dels fets i van deixar abandonats al mig del carrer els seus vehicles durant diversos minuts. El vehicle portava una bomba amb tretze quilos d'explosius dins una olla a pressió que anaven a ser utilitzada en un atemptat imminent. A la bomba només li faltava una última connexió per ser accionada a distància.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat