Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc membres del CDR de Lleida aquest matí. Estan acusats d'atemptat a l'autoritat i desordres públics per intentar entrar a la subdelegació del govern espanyol el 25 de març passat, després de la manifestació de rebuig per la detenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Alemanya.

Tots cinc han quedat en llibertat després de declarar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida i s'hauran de presentar davant del jutge quan siguin requerits, tal com han informat els Mossos.

És la segona operació contra els CDR. La primera va ser el 10 d'abril i va ser simultània entre la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra. Mentre la policia espanyola detenia Tamara Carrasco com a suposada cervell del CDR a Catalunya, els Mossos arrestaven sis persones més per entrar al parc de la Ciutadella el dia del ple que havia de ser la primera investidura de Carles Puigdemont.

A diferència de l'operació anterior dels Mossos, en aquella ocasió la policia catalana va acusar els detinguts de desobediència, desordres públics i atemptat a l'autoritat. Però la policia els va deixar en llibertat després de declarar a comissaria i tenir-los 24 hores detinguts.

Els fets

Els detinguts a Lleida, segons els Mossos, van assistir a la protesta convocada pels Comitès de Defensa de la República davant la Subdelegació del govern espanyol del 25 de març on es van viure escenes de tensió entre els manifestants i els Mossos, que van carregar diverses vegades per evitar que els concentrats poguessin arribar fins a les portes de l'edifici. La mobilització, amb el lema "Trenquem les cadenes de la repressió", va arribar a congregar unes 3.000 persones.

Els manifestants van omplir la plaça de la Pau i bona part de la rambla de Ferran a l'altura de la Subdelegació del govern espanyol. Els moments més tensos es van viure quan desenes de concentrats van desbordar el cordó policial per acostar-se a l'entrada de l'edifici. Aquí va ser quan els Mossos van treure les porres per fer-los retrocedir. Hi va haver diverses persones ferides.

Durant la protesta es va penjar una estelada i una pancarta demanant la llibertat dels presos polítics a la façana de la seu de l'executiu espanyol a la capital del Segrià, on també es van llançar ous, llaunes i altres objectes.